> > Amsterdamse basisschool wint Kinderarchitectuurprijs

Amsterdamse basisschool wint Kinderarchitectuurprijs

06-06-2003 - Basisschool Oostelijke Eilanden in Amsterdam is de winnaar van de eerste Kinder Architectuur Prijs. Dat is vanochtend bekend gemaakt in het SchoolTV Weekjournaal.

De Kinder Architectuur Prijs wordt door kinderen zelf toegekend aan een gebouw. Via de internetpagina's van de Kinder Architectuur Prijs konden kinderen vanaf april zelf gebouwen voorstellen en daarna de afgelopen weken stemmen op hun favoriete ontwerp. Het thema van de prijs was dit eerste jaar "schoolgebouwen". Basisschool Oostelijke Eilanden (een ontwerp van architecten Warmold Lameris en Peter van der Cammen) kreeg de meeste stemmen. Met een uitgebreide beschrijving van het gebouw en kleurrijke, gedetailleerde tekeningen overtuigden de kinderen van de school de internetstemmers en jury.

De Kinder Architectuur Prijs wordt op de Dag van de Architectuur (29 juni) aan het winnende schoolgebouw uitgereikt. De kinderen van de school krijgen uit handen van de jury dan een bijzondere verrassing voor op/ in het gebouw. Op deze dag wordt in het gebouw (onder voorbehoud) een speciale architectuur rondleiding voor kinderen georganiseerd.

De jury geeft in haar rapport aan dat ze enthousiast is over de manier waarop kinderen gebouwen hebben voorgesteld. De jury was blij om te lezen dat niet alleen in termen van mooi of lelijk is gedacht. Kinderen hebben ook beoordeeld of de indeling van de school wel handig is. Of de gekozen materialen en kleuren een prettige sfeer geven. Wat er bijzonder is aan het gebouw, waarom het tot de verbeelding spreekt maar ook wat er minder goed aan is. Omdat de jury enthousiast was over de voorstellen heeft ze besloten in het juryrapport niet alleen iets te zeggen over de winnaar maar ook over alle andere voorstellen. De jury werd gevormd door onder andere Jo Coenen (architect, Rijksbouwmeester), Tracy Metz (journalist NRC Handelsblad) en Liesbeth van der Pol (architect).

De Kinder Architectuur Prijs is een initiatief van Stichting Bouwen in de Beurs. Met de prijs wil Bouwen in de Beurs stimuleren dat kinderen architectuur leren herkennen, beleven en waarderen. Het nomineren en stemmen zijn een middel om dat bevorderen. De Kinder Architectuur Prijs wordt ondersteund met lesidee├źn voor docenten in het basisonderwijs. Het initiatief voor de Kinder Architectuur Prijs ontstond nadat Stichting Bouwen in de Beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds de prijs voor kunst- en cultuureducatie 2001 kreeg toegewezen voor haar jaarlijkse architectuurfeest in de Beurs van Berlage en het lespakket Droomhuizen en Luchtkastelen. Met het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is wordt de Kinder Architectuur Prijs mogelijk gemaakt.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook