> > Robbrecht en Daem ontwerpen VRT-gebouw

Robbrecht en Daem ontwerpen VRT-gebouw

07-01-2016 - Robbrecht en Daem Architecten ontwerpen in samenwerking met Dierendonckblancke Architecten de nieuwe huisvesting van de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) te Brussel.

Vijf ontwerpteams waren uit 66 bureaus geselecteerd voor de Open Oproep van het Atelier Rijksbouwmeester voor het VRT-gebouw. Onder hen het Nederlandse OMA en KCAP, de laatste in samenwerking met Kersten Geers David Van Severen en landschapsbureau LOLA.

De jury koos voor het ontwerpteam Robbrecht en Daem - Dierendonckblancke – Arup UK – VK group omdat: “zij durven vernieuwende concepten voor te stellen zonder de betrouwbaarheid van de basisvoorzieningen daardoor in het gedrang te brengen. In de plaats van het bestaande, saaie kantoorgebouw komt er een nieuw gebouw dat als een ‘cultuur- en ontmoetingscentrum’ is opgevat. Het ‘‘hart’ van het gebouw is een polyvalent overdekt buitenplein dat zowel tot het park (en de stad) als de VRT behoort, en waarrond een theater, een parktheater en openbaar groen. Zo is het project, volgens de jury, geslaagd in de opzet om zo veel mogelijk publiek aan te trekken.”

Zowel buiten als binnen zijn kwaliteitsvolle publieke plekken voorzien in en rond het gebouw. Maar ook de flexibiliteit en de modulariteit van de werkplekken in de nieuwbouw zijn optimaal. Ook met duurzaamheid heeft het ontwerpteam goed rekening gehouden. Het team noemt dit zelf: 'Living building': duurzaamheid met een gebouw waar gebruikers zelf een ruimte opzoeken die bij hen past voor het werk dat ze uitvoeren.

Daarnaast wil het project een nieuw stuk stad maken aan de Reyerslaan. Het richt zich op alle elementen van haar omgeving. Het ontwerp is genereus naar de stad en intiem voor de VRT. Volgens de jury, bood dit project ook de beste oplossing voor de infrastructurele ontsluiting voor de hele buurt.

In de loop van 2018 zal gestart worden met de bouw van het nieuwe gebouw. Tegen eind 2021 zullen de VRT-medewerkers en –studio’s verhuizen naar de nieuwbouw.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook