> > Filmpresentatie Carel Weeber en sloop Zwarte Madonna

Filmpresentatie Carel Weeber en sloop Zwarte Madonna

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-06-2007 - Gisteren werd de documentaire "Dwars. De erfenis van architect Carel Weeber" bij Stroom in Den Haag getoond. Daarna was er een vraaggesprek met filmmaker Remy Vlek en ex-architect Weeber over de thema's architectuur, politiek en geld.

Vandaag werd begonnen met de sloop van de door Weeber ontworpen Zwarte Madonna in Den Haag. Foto's door Bart van Hoek.

Aanleiding voor de presentatie zijn de sloop van De Zwarte Madonna en de actuele expositie Generosity van kunstenaar Toby Paterson bij Stroom. De documentaire laat Weeber zien bij enkele van zijn ontwerpen: twee woningbouwprojecten in Alphen aan de Rijn, de Peperklip en de gevangenis De Schie te Rotterdam, de Zwarte Madonna en De Struyck in Den Haag. Bij deze gebouwen interviewt hij zelf gebruikers en passanten. Ook komt oud beeldmateriaal van Weeber zelf voorbij, de film begint met een fragment van Weeber in de auto voor de toen nog nieuwe faculteit Bouwkunde te Delft.

Tijdens het vraaggesprek na afloop haalt Weeber uit naar journalisten als Bernard Hulsman van het NRC Handelsblad. Aanleiding is een stukje over Le Corbusier. Hierin heeft Hulsman het over Le Corbusiers bewondering voor Hitler en dat hij Stalin en Mussolini om opdrachten heeft gevraagd. Hij vindt dat journalisten het werk van architecten niet moeten vermengen met politiek. Zo zou een architect als "nazi-architect" Albert Speer op zijn werk moeten worden beoordeeld en niet de term nazi-architectuur moeten krijgen.

De Haagse Wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen heeft vandaag het startsein geven voor de sloop van de Zwarte Madonna. Op de plaats van het woongebouw komen de nieuwe ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken met een bouwhoogte van 140 meter (2012). Op de huidige locatie van beide ministeries komen kantoren, woningen en winkels met een bouwhoogte van 70 a 90 meter (2016). In de documentaire Dwars gaat Weeber in op de vraag waarom de Zwarte Madonna wordt afgebroken. De enorm gestegen grondprijs maakte sloop aantrekkelijk voor woningcorporatie Haagwonen. De kosten van sloop worden ruimschoots gecompenseerd door deze hogere grondprijs.

De documentaire "Dwars" was eerder te zien op TV bij de AVRO. Stroom heeft een korte expositie over De Zwarte Madonna georganiseerd. Deze is nog in de maand juni te bekijken.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook