> > Tweede fase Hermitage in Amsterdam

Tweede fase Hermitage in Amsterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-05-2007 - Het monumentale gebouw Amstelhof in Amsterdam ondergaat komende anderhalf jaar een metamorfose om onderdak te kunnen bieden aan de Hermitage Amsterdam. Aan de buitenkant zal daar weinig van te zien zijn, aan de binnenkant des te meer.

De Hermitage Amsterdam is nu nog gevestigd in het gebouw Neerlandia, dat tegen Amstelhof aan ligt. Sinds februari 2004 hebben bezoekers, in totaal bijna 400.000, daar kunnen kijken naar zes succesvolle exposities. De tentoongestelde kunstwerken in de Hermitage Amsterdam zijn afkomstig uit de rijke collectie van het "moedermuseum" in Sint-Petersburg. Amstelhof is ongeveer tien keer zo groot als de huidige Hermitage Amsterdam.

Architect Hans van Heeswijk ontwierp de plannen die van het voormalige verzorgingshuis voor ouderen een hedendaags museum maken. Amstelhof wordt volgens de architect "van binnen drie maal lichter en ruimtelijker dan je van buiten verwacht". Nu nog oogt het monument als een van de buitenwereld afgekeerd bouwblok, straks is het een uitnodigend publieksgebouw op een markante plek in Amsterdam. De entree zal opnieuw aan de zijde van de Amstel zijn. De eeuwenlang gesloten binnentuin gaat open voor iedereen.

Landschapsarchitect Michael van Gessel maakte het ontwerp voor de tuin. Bureau Merkx + Girod ontwierp, in nauwe samenspraak met architect Van Heeswijk, het interieur van de Hermitage Amsterdam. De totale renovatiekosten voor de Hermitage Amsterdam bedragen ruim 39 miljoen euro. In 2009 moet de renovatie voltooid zijn.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook