> > Expositie Francine Houben, stadsbouwmeester Almere

Expositie Francine Houben, stadsbouwmeester Almere

23-02-2007 - Op 9 maart opent het nieuwe paviljoen van architectuurcentrum CASLa aan het Weerwaterplein 3 in Almere voor het eerst zijn deuren. De eerste tentoonstelling in Casa CASLa is "Dutch Mountains", gewijd aan het werk van architect Francine Houben. Vier jaar lang was Francine Houben stadsbouwmeester van Almere met als taak verbeeldende visies te ontwikkelen voor het Almere van de toekomst.

Voor Francine Houben zijn de gebouwen de bergen in het Nederlandse vlakke landschap: Dutch Mountains. In haar buitenlandse projecten neemt ze haar Nederlandse, open manier van denken mee. Tegelijkertijd kijkt ze goed naar de locale cultuur en de locatie. De documentaire Scherp Zicht van Ireen van Ditshuyzen geeft een goed inzicht in de werkwijze en bevlogenheid van Francine Houben in binnen- en buitenland. Gedurende de drie maanden dat "Dutch Mountains" duurt organiseert CASLa ook een educatief programma van workshops, lezingen en debatten. Zo worden scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs in praktische zin en andere geïnteresseerden in theoretische zin geconfronteerd met de betekenis van Houbens werk en visie.

In het werk van Francine Houben speelt de interactie tussen landschap, architectuur, stedenbouw en mobiliteit een belangrijke rol. Zo wil zij Almere omvormen van een stad met meerdere kernen, bedacht in de jaren zeventig, naar een stad met een duidelijk hart, die via lange radialen verbonden is met de 42 kilometer lange kust. Zij stelt dat een helder hoogbouwbeleid noodzakelijk is om de identiteit van laagbouw van het grootste deel van de stad te bewaken. De A6 moet een duidelijke identiteit krijgen. Doordat deze snelweg zonder geluidsschermen midden door de stad loopt, ervaren passanten het karakter van Almere vanuit hun auto.

De tentoonstelling laat tevens projecten zien waaraan in de afgelopen vier jaar door haar 80 man sterke, internationale bureau werd gewerkt, waaronder FiftyTwoDegrees in Nijmegen, Montevideo in Rotterdam, Learning Centre in Lausanne, theater- en congrescentrum La Llotja in Lleida, Spanje, Paleis van Justitie in C├│rdoba en Modemuseum en -school in Milaan.

Casa CASLa is te vinden aan het Weerwaterplein 3. De expositie loopt van 10 maart tot 10 juni 2007 en is woensdag tot en met zondag open van 12.00 tot 17.00 uur en donderdagavond tot 21.00 uur. De toegang is gratis.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook