> > Tentoonstelling "OMA in Den Haag"

Tentoonstelling "OMA in Den Haag"

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-05-2006 - In Stroom Den Haag zal vanaf 23 juni tot en met 20 augustus 2006 de tentoonstelling "OMA in Den Haag" te zien zijn. De expositie geeft voor het eerst een volledig overzicht van de ontwerpen die door het Office for Metropolitan Architecture (OMA) voor Den Haag zijn gemaakt.

Tentoonstellingsposter en projecten van OMA in Den Haag: vlnr. maquette van het stadhuis, Het Nederlands Danstheater aan het Spuiplein en het niet gerealiseerde ontwerp voor het Nederlands Danstheater in Scheveningen. Foto's door Hans Werlemann.

De praktijk van OMA is al meer dan 25 jaar nauw verbonden met de stad Den Haag. OMA verhuisde in 1978 vanuit Londen naar Nederland, mede naar aanleiding van hun prijswinnende schetsontwerp voor de nieuwbouw van de Tweede Kamer. De nieuwbouw voor de Tweede Kamer en ook het Stadhuisontwerp werden niet gerealiseerd, maar inmiddels zijn er in Den Haag meerdere projecten van OMA voltooid.

Met de tentoonstelling "OMA in Den Haag" presenteert Stroom een overzicht van alle projecten: studies, ontwerpen, masterplannen en de gerealiseerde bouwprojecten, zoals het Nederlands Danstheater (1984-1987), poppodium Paard van Troje (1995-2003) en het Souterrain (1994-2004). Daarnaast worden ook de niet-uitgevoerde ontwerpen getoond: het prijswinnende ontwerp voor het nieuwe stadhuis (1986), het plan voor een tweede stadscentrum bij het Prins Clausplein en de transformatie van de A13 tot een boulevard met de allure van de Champs Elysées. Projecten die, als ze wel waren uitgevoerd, de stad Den Haag een heel ander gezicht zouden hebben gegeven. Ook de toekomstige OMA-projecten voor Den Haag komen aan bod, waaronder het 60.000 m² grote kantoor- en woongebouw op het Julianaplein bij het Centraal Station en een masterplan voor industrieterrein De Binckhorst. Van de projecten worden onder andere maquettes, schetsen, schilderijen en foto's getoond.

Informatie: Bij de tentoonstelling verschijnt een wandelgids langs alle OMA projecten in Den Haag (zowel van de gerealiseerde projecten als locaties van niet gerealiseerde projecten). De tentoonstelling is te zien van 23 juni tot en met 20 augustus 2006 van woensdag tot en met zondag (12 - 17 uur) in Stroom aan de Hogewal 1-9 te Den Haag.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook