> > Mecanoo tweede in competitie gerechtsgebouw Trento

Mecanoo tweede in competitie gerechtsgebouw Trento

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-02-2006 - Het ontwerp van Mecanoo voor het nieuwe gerechtsgebouw van Trento is bekroond met de tweede prijs. Het ontwerp van de Italiaanse architect Pierluigi Nicolin kreeg de eerste prijs. Voor de competitie waren tien architecten geselecteerd, waaronder Peter Eisenman uit de Verenigde Staten en Oriol Bohigas uit Spanje.

Het ontwerp van Mecanoo met zijn opvallende uitkraging aan de voor- en achtergevel. Vlnr. Impressie, het plein, doorsnede, interieur gerechtszaal met bovenlicht en de plattegrond van de eerste verdieping. Afbeeldingen door Mecanoo.

In het ontwerp van Mecanoo wordt een nieuw plein gerealiseerd tussen het oude gerechtsgebouw uit 1876 dat wordt gerenoveerd en het nieuwe gerechtsgebouw. De jury sprak haar waardering uit voor dit stedelijke plein. Ook de innovatieve relatie tussen binnen en buiten wordt zeer gewaardeerd, evenals de fresco's en decoraties op de gevels.

Verschillende uitsnedes door middel van "patio-loggia's" en patio's zorgen voor daglicht tot op de begane grond. De "patio-loggia's" zijn openbaar en zo onderdeel van de stedelijke ruimte van de stad. De patio's zorgen voor daglicht in de eronder gelegen rechtszalen en kantoren. De verschillende uitsnedes geven de zijkant van het nieuwe gerechtsgebouw een sculpturale vorm: het moet zo een icoon voor de stad Trento worden.

Door de gevangenis van het oude gerechtsgebouw te slopen is een nieuw plein ontstaan. Het aan de overzijde liggende nieuwe gerechtsgebouw kraagt 23 meter uit en geeft intimiteit aan het theatrale plein. Een fresco van de vier seizoenen is geschilderd op de uitkraging, een terugkerend thema in het gebouw. Het zijn fragmenten van een fresco uit het nabij gelegen middeleeuwse kasteel. De publieksentrees van beide gerechtsgebouwen liggen aan het plein, dat verlevendigd wordt door een grote vijver met fontein. Het is een ontmoetingsplek voor de bevolking van Trento.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook