> > Tentoonstelling UN Studio in Deutsches Architektur Museum

Tentoonstelling UN Studio in Deutsches Architektur Museum

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-02-2006 - Van 25 februari tot en met 30 april 2006 zal in het Deutsches Architektur Museum (DAM) te Frankfurt am Main de tentoonstelling "Evolution of Space" van UN Studio zijn te bezichtigen. Aanleiding is de opening van het nieuwe Merceds Benz museum te Stuttgart in mei 2006.

Rendering transferhal Arnhem Centraal (1996 - 2007) en de maquette Villa NM (2000 - 2006).

De expositie focust op de evolutie van architectonische ruimte, of beter, de continue ruimte in UN Studio's projecten over de afgelopen 18 jaar. Hierin speelt het nieuwe Merceds Benz Museum in Stuttgart een grote rol. UN Studio gebruikt bij het ontwerpen een zogenoemd "ontwerp-model". Dit is een methode die een conceptueel raamwerk van ideeën geeft, die kunnen worden aangepast aan een grote variëteit van projecten. Volgens UN Studio is een dergelijk planning gereedschap noodzakelijk gezien de ontwikkelingen in de digitale techniek. Het is nu niet meer nodig om een individuele "architectonische sculptuur" voor een specifieke locatie te ontwerpen. De voordelen van deze nieuwe strategie zijn snelheid, effectiviteit en een conceptuele structuur die kan worden aangepast voor onvoorziende wijzigingen tijdens het ontwerpproces.

De expositie bestaat uit een speciale, door UN Studio ontworpen, installatie en is gegroepeerd rond de vijf, nu door het bureau, meest gebruikte ontwerpmodellen. Van deze modellen zijn verschillende voorbeeldprojecten te zien. De vijf termen die UN Studio voor de modellen gebruikt zijn: "Inclusiveness Principle", "Deep Planning", "V Model", "Mathematical Model" en "Blob-to-Box Model". Zo wordt bijvoorbeeld het plan voor Arnhem Centraal gekoppeld aan "V-model", "Mathematical Model" en "Blob-to-Box Model". De voltooide gebouwen worden getoond op de muren in de vorm van grote foto's.

Bij de tentoonstelling verschijnt een door Peter Cachola Schmal geredigeerde catalogus in het Duits en Engels. Uitgever is DAM. Het bestaat uit vijf hoofdstukken, een voor elk verschillende ontwerpmodel. Een tekst door Ben van Berkel en Caroline Bos omschrijft de ontwikkeling van ontwerpmodellen met diagrammen. De catalogus van 128 pagina's kost 15 euro en is alleen verkrijgbaar bij het museum.

Daarnaast zijn er een aantal activiteiten ter gelegenheid van de tentoonstelling. Ben van Berkel geeft op 15 maart (19 uur) een lezing in Frankfurt. Op 26 april (19 uur) geeft Ulrike Brandi (Ulrike Brandi Licht) de lezing "Designing Light! The New Mercedes-Benz Museum, Stuttgart". Ook is er op 31 maart (19 uur) een rondleiding door Sebastian Schäffer, UN Studio. Voor meer informatie over deze activiteiten of reserveren: inka.plechaty@stadt-frankfurt.de .

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook