> > Recensie: Archplus 174 - Pro-jekte OMA

Recensie: Archplus 174 - Pro-jekte OMA

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-07-2006 - Het Duitse archplus - zeitschrift für Architectur und Städtebau - bracht in december twee themanummers over Rem Koolhaas en OMA/AMO uit. Nummer 175 gaat over werk van denktank AMO. Nummer 174 gaat over recent werk van OMA, dit themanummer wordt hier besproken.

Hieronder het tijdschrift met enkele pagina's. Fotografie pagina's 52-53 Philippe Ruault/Collage Arno Löbbecke/archplus. Fotografie pagina's 60-61 Charlie Koolhaas/Anh-Linh Ngo/Nikolaus Kuhnert. 3D afbeeldingen door Arno Löbbecke.

Centraal in het tijdschrift staan recente gebouwde projecten als de Seatlle Public Library, het Casa da Musica in Porto en ontwerpen als het Charles and Dee Wyly theater in Dallas en het prijsvraagontwerp voor de Verticale Campus in Tokyo. Van elk van de projecten is een groot aantal afbeeldingen opgenomen met toelichtende tekst van OMA/Koolhaas. Het Casa da Musica wordt het meest uitgebreid behandeld met onder meer een 3D model waarin de verkeersruimten zijn aangegeven. Opvallende afwezige is het veel gepubliceerde ontwerp voor de televisiemaatschappij CCTV in Beijing. Alleen foto's van Ole Scheeren en Rem Koolhaas bij de start van de bouw zijn opgenomen.

Verder zijn in het Duitstalige tijdschrift artikelen over de ontwerpers Petra Blaisse (Inside Outside) en de vorig jaar overleden Maarten van Severen die regelmatig met Koolhaas samenwerkten. In "Baufocus" wordt in gegeaan op het materiaalgebruik van het Casa da Musica. Een artikel door Alexander D'Hooghe over de rol van monumentaliteit in het werk van OMA, een kritische tekst over de "programma-architectuur" van de Seattle Public Library, een tekst waarin de rol van het panorama in het werk van Le Corbusier en OMA's ambassade in Berlijn wordt vergeleken en een interview met Rem Koolhaas maken de uitgave compleet.

Archplus 174 - Pro-Jekte OMA is een interessant themanummer voor iedereen die geïnteresseerd is in het actuele werk van OMA. Het Duitstalige tijdschrift is verschenen in december 2005, 98 pagina's, prijs € 14,00. Zie voor meer informatie onderstaande website.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook