> > De Vries van MVRDV nieuwe Spoorbouwmeester

De Vries van MVRDV nieuwe Spoorbouwmeester

23-06-2005 - rchitect Nathalie de Vries is door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail benoemd tot Spoorbouwmeester. Nathalie de Vries (1965) is partner in het spraakmakende bureau MVRDV, ontwerpers van onder andere de Villa VPRO, woongebouw Mirador te Madrid en het Amsterdamse woongebouw Silodam.

Met experimentele onderzoeksprojecten en in het oog springende architectuur werd MVRDV een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Nathalie geeft gastcollege's aan diverse universiteiten en was van 2002 tot 2004 professor aan de Technische Universiteit van Berlijn. Zij heeft zitting in vakjury's en was 6 jaar bestuurslid van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

De Spoorbouwmeester adviseert ProRail en NS over stedenbouw en architectuur en geeft richting aan het Spoorbeeld: de herkenbare inrichting van de stations in Nederland. Ook op het gebied van grafische en industriƫle vormgeving in de spoorsector heeft zij een belangrijke rol. Vergelijkbaar met de Rijksbouwmeester wordt de positie van Spoorbouwmeester ingevuld door een architect die met beide benen in de beroepspraktijk staat, in deeltijd voor een periode van vier jaar. Nathalie de Vries volgt op 1 augustus aanstaande Rob Steenhuis op die de functie van Spoorbouwmeester sinds 2000 vervulde. Rob Steenhuis wordt directeur bij Arcadis Architecten in Amersfoort.

Nathalie de Vries over de ontwikkelingen rond het spoor: "Veel stations in Nederland veranderen op dit moment van gedaante, sommige gaan deel uit maken van grote stedelijke knooppunten, anderen worden gereduceerd tot een luifel, een kaartautomaat en service-op-afstand. Wat blijft zijn de reizigers die veilig en aangenaam willen reizen, daarbij geholpen door de kwaliteit van de ruimten en producten rondom het spoor."

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook