> > Opening schoolgebouw Visio in Huizen

Opening schoolgebouw Visio in Huizen

30-05-2005 - Op 1 juni aanstaande opent Koningin Beatrix het nieuwe schoolgebouw van het Koninklijk Instituut tot Onderwijs van Slechtzienden en Blinden (Visio). Mecanoo architecten heeft dit gebouw ontworpen.

Het gebouw voor 85 leerlingen heeft een H-vormige plattegrond: een centrale gang, met twee zijgangen en twee patio's. In het hart, over beide verdiepingen, ligt de gemeenschappelijke ruimte. Het is hier waar de boomrijke omgeving van Huizen, gelegen op de Utrechtse Heuvelrug, via de patio's het gebouw binnen komt.

Het interieur heeft heldere contrasten in kleur, maar ook in geluid. Waar je bent kun je ook horen. Het parket in de centrale hal laat je voetstappen anders weerklinken dan het marmoleumvorm in de zijgangen. Langs de randen van de vloeren zijn contraststroken aangebracht om de overgang van vloer naar wand herkenbaar te maken. Zachte, zwarte signaleringsmatten geven aan waar de trappen en zijgangen beginnen. Om het directe licht te verzachten - waar veel kinderen last van hebben - zijn daklichten aangebracht en de ramen afgeschermd met luifels.

Het compacte, twee lagen tellende gebouw is georganiseerd rondom een systeem van flexibele leerling-groepen. De onderwijslokalen, de aula, het speellokaal en de therapieruimte zijn gelegen op de begane grond. Op de eerste verdieping liggen vaklokalen voor koken, handenarbeid, muziek en computers, kantoren van de schoolleiding, onderzoek- en spreekkamers en een visuele stimuleringsruimte. Voor het bewegingsonderwijs is een gymzaal en een therapeutisch zwembad aangelegd. Bijzonder metselwerk met volumes van Russisch lariks zorgt ervoor dat het gebouw zich rustig voegt in haar boomrijke omgeving.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook