> > Oeuvreprijs Fonds BKVB voor Hertzberger

Oeuvreprijs Fonds BKVB voor Hertzberger

15-09-2004 - De Oeuvreprijs Architectuur van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (Fonds BKVB) zal op 2 december 2004 worden toegekend aan Herman Hertzberger.

Met de uitreiking van de oeuvreprijzen geeft het Fonds BKVB blijk van zijn grote waardering voor beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten wier oeuvre van blijvend belang is voor de Nederlandse kunsten.

De architectuur van Herman Hertzberger (1932) kenmerkt zich door een sterke sociale betrokkenheid. Vanaf zijn eerste ontwerp voor de studentenhuisvesting aan de Amsterdamse Weesperstraat (1959-66), tot in het ontwerp voor theater Vredenburg in Utrecht (1979) en kantoorgebouwen als dat van Centraal Beheer in Apeldoorn (1972) heeft hij de veelzijdige relaties tussen openbaar, collectief en privé in zijn gebouwen zichtbaar gemaakt. De manier waarop Hertzberger architectonische oplossingen heeft aangedragen om formele systemen van bedrijven en scholen open te breken wordt door de jury unaniem gewaardeerd. Ook nu nog richt hij zich onophoudelijk op vernieuwing binnen zijn oeuvre, zoals blijkt uit recente ontwerpen als het CODA museum in Apeldoorn en het ontwerp voor de uitbreiding van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Bovendien verstaat Hertzberger de kunst om zowel zijn architectuur als zijn theoretische opvattingen op een toegankelijke manier over te dragen. Deze toegankelijkheid, gecombineerd met een hoog niveau en een groot enthousiasme inspireert zowel architectuurstudenten als collega-architecten. Naast vele prijzen en onderscheidingen won Hertzberger in 2000 de Scholenbouwprijs voor het Montessori College Oost in Amsterdam en in 2002 kreeg hij de Gouden Leeuw voor het Beste Buitenlandse Paviljoen op de 8e Architectuurbiënnale in Venetië.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook