> > Opening Hermitage Amsterdam

Opening Hermitage Amsterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-06-2009 - Gisteravond is de Hermitage officieel geopend in aanwezigheid van Koningin Beatrix en President Medvedev van de Russische Federatie. Vandaag gaat het museum open voor het publiek. Het zal op 20/21 juni 31 uur lang geopend zijn met activiteiten en concerten.

Het in 1683 gebouwde Amstelhof is naar ontwerp van Hans van Heeswijk architecten verbouwd tot hedendaagse museum. Het gebouw was ruim 3 eeuwen een tehuis voor ouderen. Het Amstelhof voldeed aan het einde van twintigste eeuw niet meer als zorginstelling. Sinds 2004 is de Hermitage met een beperkte dependance van het museum uit Sint Petersburg gestart. Vanaf vandaag is het volledige Amstelhof in gebruik genomen na een verbouwing van vijf jaar.

De bezoeker wordt van de ingang aan de Amstel door de tuin naar de oostvleugel geleid met foyer, auditorium en restaurant. In het gebouw, dat in het verleden vaak is aangepast, zijn muren en plafonds weggebroken. Zo zijn er twee tentoonstellingsvleugels ontstaan. De zalen worden omringd door kabinetten, gebaseerd op de kamerindeling van het voormalige verzorgingshuis. Er zal steeds een tentoonstellingsvleugel in gebruik zijn. Dit biedt de mogelijk om in de andere vleugel de komende tentoonstelling voor te bereiden.

Bij uitgever NDCC Publishers verschijnt op 3 juli de publicatie "Hermitage Amsterdam - Museum aan de Amstel" over het museum . In dit boek komen onder andere burgemeester Job Cohen de betrokken ontwerpers als Hans van Heeswijk en Michael van Gessel aan het woord (ISBN 978-90-803635-4-0).

Projectinfo: Hermitage Amsterdam / Adres: Amstel 51 / Opdrachtgever: Stichting Hermitage aan de Amstel / Architect: Hans van Heeswijk architecten / Interieurarchitect: Merkx+Girod architecten / Tuinarchitect: Michael van Gessel / Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs / Aannemer: Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen / Bouwkosten 45 miljoen euro / Bruto vloeroppervlak: 15.000 m² / Ontwerp-oplevering: 2004-2009

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook