> > Hermitage Amsterdam opent op 20 juni

Hermitage Amsterdam opent op 20 juni

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-01-2009 - De Hermitage Amsterdam heeft vandaag bekend gemaakt dat op zaterdag 20 juni om 10.00 uur 's morgens de Hermitage Amsterdam in het geheel verbouwde en gerenoveerde Amstelhof zijn deuren zal openen voor het publiek.

Impressies van de Hermitage. © Hans van Heeswijk

Het 17de -eeuwse "landmark" aan de Amsterdamse Amstel is tussen juni 2007 en juni 2009 veranderd van een verzorgingshuis in een multifunctioneel museum met tentoonstellingszalen, café-restaurant, winkels, studiecentrum, auditorium en de Hermitage voor Kinderen.

Hermitage Amsterdam zal gehuisvest worden het monumentale gebouw Amstelhof, dat sinds de oprichting in 1683 dienst heeft gedaan als verzorgingshuis voor ouderen. Die functie behield het gebouw tot april 2007. Het verzorgingshuis kon niet meer aangepast worden aan de eisen van de (moderne) tijd en daarom besloot de diaconie van de Nederlandse Hervormde gemeente, die altijd eigenaar is geweest van Amstelhof, het pand in 1999 over te dragen aan de gemeente Amsterdam. Voorwaarde was dat het gebouw een culturele bestemming zou krijgen waarvoor het project van een Hermitage aan de Amstel in aanmerking kwam.

Hans van Heeswijk Architecten en Merkx + Girod Architecten kregen de opdracht om van Amstelhof een modern museum te maken. Zo wordt het gesloten ogende pand nu een open en ruimtelijk publieksgebouw op een markante plek in de stad aan de Amstel. De entree zal aan de zijde van de Amstel zijn met een eigen aanlegsteiger. Door de aloude "Ossenpoort" onder de schijndeur betreedt het publiek de eeuwenlang gesloten binnentuin die door landschapsarchitect Michael van Gessel wordt ontworpen. Deze sobere binnentuin met bejaarde kastanjes en jonge vleugelnotenbomen zal eindelijk toegankelijk worden voor iedereen. Aan de overzijde bevindt zich de ruime entreefoyer en de toegang tot de tentoonstellingen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook