> > Lezing Chinese architect Qingyun Ma in Delft

Lezing Chinese architect Qingyun Ma in Delft

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

04-10-2010 - De Chinese architect Qingyun Ma geeft de vijfde lezing in de reeks Designers of the Future. De lezing op 10 november wordt georganiseerd door de faculteit Bouwkunde Delft en de Wouter Mikmak Foundation.

Werk van MADA s.p.a.n.: winkelcentrum in Ningbo (2002), het Zhujiajiao Administration Centre Shanghai en de Zhejiang universiteitsbibliotheek te Ningbo (2002) (foto's: Bart van Hoek).

Ma gaat in op de vraag hoe architectuur zich in een land als China – waar architectuur nog geen ‘instrument’ is in dienst van de markt en hogere ontwikkelingsdoelen – ontwikkelt. In het licht van deze ontwikkelingen pleit hij voor een architect die niet alleen mooie iconen bouwt en zich laat leiden door marktwerking en ontwikkeldoelen, maar vooral visionair optreedt en maatschappelijke problemen oplost.

In zijn lezing ‘Designeloper’ op 10 november in Delft zoomt Ma in op de ontwikkeling van de Chinese architectuur en de rol van de architect in China. Deze ontwikkeling en positionering verloopt namelijk geheel anders dan in Westerse landen. Terwijl architectuur in de meeste ontwikkelde landen een marktgedreven dienst is die een bijdrage levert aan hogere ontwikkelingsdoelen is de markt in China nog zo ongedefinieerd dat de architect nog een visionair is die maatschappelijke vraagstukken aankaart en oplossingen biedt. Ma houdt een pleidooi voor de terugkeer naar deze oorspronkelijke rol. Architecten moeten weer probleemoplossers in plaats van volgers worden.

Qinyung Ma wil de architectuurwereld wakker schudden. Architecten zijn volgens Ma door de loop der jaren hun verantwoordelijkheden uit het oog verloren. Zij willen alleen nog mooie gebouwen ontwerpen waarbij de esthetiek van de architect en in het beste geval de wens van de opdrachtgever centraal staat. Architectuur is echter veel meer dan dat. De gehele fysieke omgeving en sociaal-culturele context van de opdracht moet in het ontwerpproces worden meegenomen en juist de wensen en verwachtingen van de gebruiker moeten centraal staan. Architectuur moet weer oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken bieden. Architectuur is in Ma’s visie dan ook zowel een proces van vormgeving en techniek als een constructie van idealen en oplossingen. Architectuur is dus product én concept.

Qingyun Ma (1965, Xi’an, China) behaalde zijn bachelor of Architecture aan Tsinghua University in Beijing en studeerde vervolgens af als architect aan de University of Pensylvania. Hij werkte samen met Rem Koolhaas en Kohn Pederson Fox. In 1996 richtte hij zijn bureau MADA s.p.a.m. op. MADA ontwierp een groot winkelcentrum in Ningbo (2002), het masterplan voor de universiteit van Ningbo en de Zhejiang universiteitsbibliotheek (2002), het City Planning Center in Ningbo, het Zhujiajiao Administration Centre Shanghai en het eigen kantoor in Shanghai (2003-04). In 2006 werd Ma benoemd tot decaan van de Bouwkunde faculteit van de University of Southern California en richtte hij in zijn thuisland de American Academy of China op. In 2007 was hij de curator van de Architectuur en Stedenbouw Biënnale van Shenzhen en Hong Kong en in 2008 dé planningsexpert van de Olympische Spelen in Beijing. Sinds 2009 is Ma bovendien adviseur voor stedelijke ontwikkeling van de stad Los Angeles.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook