> > Recensie: Amsterdam Architectuur - een gids

Recensie: Amsterdam Architectuur - een gids

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-12-2010 - Voor liefhebbers van zowel historische gebouwen als recente architectuur is er in Amsterdam veel te ontdekken. De nieuwe editie van "Amsterdam Architectuur - een gids", die onlangs bij Uitgeverij Thoth is verschenen, kan hierbij een handige introductie zijn.

De gids, die in 1987 voor het eerst verscheen, is nu voor het eerst ook in het Nederlands verkrijgbaar. In vergelijking met de eerste druk uit 1987 is de gids gegroeid van een zwart-wit uitgave met 158 pagina's en 250 projecten tot een kleurenuitgave met 272 pagina's en 450 projecten nu.

De geschiedenis van Amsterdam wordt besproken in tien hoofdstukken. Een korte inleidende tekst gaat aan de projecten zelf vooraf. Van elk project is een foto en een korte tekst opgenomen. Aan de binnenzijde van de kaft kan je op twee overzichtskaarten (van het centrum en de regio) de gebouwen opzoeken.

Het boek bevat een grote variatie aan architectonische objecten. Van grachtenpand, het Paleis op de Dam, via de hoogtepunten van de Amsterdamse School en de minder geslaagde Westelijke Tuinsteden tot de recente ontwikkelingen.

De ontwikkeling van het Oostelijke Havengebied tot woongebied, de bouw van IJburg, de noordoever van het IJ, de Zuid-as en de vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden zijn maar enkele ontwikkelingen die sinds de eerste druk hebben plaatsgevonden. De samenstellers hebben maar liefst drie van de in totaal tien hoofdstukken nodig om deze nieuwbouw te omschrijven.

Informatie: Amsterdam Architectuur - Een gids / Redactie: Guus Kemme en Gaston Bekkers / Fotografie: Jan Derwig / Uitgeverij Thoth / ISBN: 978 90 6868 559 6 (Engelstalige editie: ISBN 978 90 6868 562 6) / Prijs: 29,90 euro.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook