> > Recensie: Architectuurgids Nederland 1900-2000

Recensie: Architectuurgids Nederland 1900-2000

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-08-2006 - In 1987 verscheen de eerste Gids voor Moderne Architectuur in Nederland van Vollaard en Groenendijk. Sindsdien verschenen er zes drukken en werden meer dan 30.000 exemplaren verkocht.

Vlnr. De cover en enkele pagina's uit de gids met onder meer Velp/Arnhem, de Amsterdamse School woningbouw rond het Spaarndammerplantsoen en het centrum van Rotterdam met onder meer het Blaakse Bos van Piet Blom en het Witte Huis. Afbeeldingen door 010 Publishers.

Naast afgeleide gidsen voor de regio's Rotterdam en Amsterdam kwam als laatste in de reeks een gids voor hedendaagse architectuur in Nederland (2004) uit. De nieuwe Gids voor Architectuur in Nederland behandelt de afgebakende periode van de vorige eeuw.

Veel dingen zijn hetzelfde gebleven in deze nieuwe uitgave: de regio-indeling met kaarten, een uitgebreide inleiding door Hans van Dijk, de literatuurverwijzingen en de uitgebreide registers op gebouwtype en architect achterin. In Architectuurgids Nederland (1900 - 2000) is gekozen voor een nieuw formaat met flexibelere layout in kleur. Tevens is het aantal in de gids opgenomen projecten verdubbeld tot meer dan 1.000.

De 46 pagina's tellende inleiding van Hans van Dijk zet de belangrijkste stromingen en architecten in de vorige eeuw in een historische en politieke context. Aardig is dat hierbij beeldmateriaal van een aantal spraakmakende, niet gerealiseerde ontwerpen is opgenomen, waaronder de prijsvraagontwerp voor de Tweede Kamer van OMA en de bibliotheek van Rotterdam van Carel Weeber.

Per regio worden de ruim 1.000 objecten besproken. Van elk gebouw zijn een beschrijving, enkele gegevens en een of meerdere beelden opgenomen. Hoewel de titel anders suggereert zijn er ook enkele gebouwen uit het eind van de 19e eeuw in aan te treffen, bijvoorbeeld het Witte Huis in Rotterdam (1897-1898). Ook in deze editie zijn civiele werken en kunstwerken als een uitkijktoren in Fochteloërveen en de groene kathedraal bij Almere-Hout beschreven.

Dit standaardwerk is een vertrekpunt voor iedereen die iets wil weten over de Nederlandse architectuur in de twintigste eeuw. Deze nieuwe uitgave is een verdere verfijning van eerdere uitgaven en is daarmee uitgegroeid tot een beknopte encyclopedie van Nederlandse architectuur uit de vorige eeuw.

Informatie: Architectuurgids Nederland 1900-2000 (Nederlands en Engelstalig), schrijvers: Piet Vollaard en Paul Groenendijk, fotografie door Rook & Nagelkerke, Jan Derwig, Arthur Blonk en anderen, ontwerp door Piet Gerards, vertaling door John Kirkpatrick. 584 pagina's, afmetingen 220 x 140 mm, hardcover, ISBN 978 90 6450 573 7 - ISBN 90 6450 573 X, prijs € 49,50, Uitgeverij 010 Publishers.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook