> > Recensie: Dubbeltoren Waternet

Recensie: Dubbeltoren Waternet

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

15-02-2006 - Vorig jaar werd een bijzonder kantoorgebouw in Amsterdam opgeleverd, de door Architectuurstudio Herman Hertzberger ontworpen Dubbeltoren van Waternet.

De omslag en enkele afbeeldingen uit het boek.

De locatie is een bocht aan de Amstel aan de zuidrand van de stad. Het complex is opgebouwd uit een met grasdak bedekte sokkel en twee kantoortorens die met loopbruggen met elkaar zijn verbonden. Door de opbouw met twee torens blijven de zichtlijnen in het verlengde van de Amstel en in het verlengde van de President Kennedylaan in takt. Deze maand verscheen het boek Dubbeltoren Waternet over dit gebouw bij Uitgeverij 010.

Centraal in het boek staan twee teksten van Piet Vollaard, een artikel over het gebouw zelf en een tekst over de kantoorontwerpen van Hertzberger. De tekst over het gebouw van Waternet gaat in op verschillende aspecten van het gebouw, zoals bijvoorbeeld de constructie en hoe Hertzberger omgaat met de "onvoorspelbaarheid" van het toekomstig gebruik. Aan het eind volgen een reeks foto's van het gebouw, plattegronden en doorsneden. In de tweede tekst worden de verschillende aspecten van Hertzbergers kantoorontworpen, de open werkplek, de sociale ruimte, het gebouw als stedenbouwkundig object, veranderbaarheid en structuralisme, in korte alinea's behandeld. Deze worden begeleid door foto's en tekeningen van door Hertzberger ontworpen kantoorgebouwen van Centraal Beheer te Apeldoorn (1968-1972) tot Mediapark in Keulen (2000-2004).

Het boek wordt door Waternet,ontstaan uit een fusie, gelijk aangegrepen om zich als organisatie te presenteren. Het was voor de lezer misschien aardiger geweest om in deze plaats te komen met een kort artikel over andere bijzondere gebouwen, als bijvoorbeeld de vier Boostergemalen, die Waternet als opdrachtgever heeft gerealiseerd. Het boek heeft dezelfde overzichtelijke layout als "De theaters van Herman Hertzberger", dat een half jaar geleden bij dezelfde uitgever verscheen. Dubbeltoren Waternet is een interessant boek voor iedereen die geïntereseerd is in dit gebouw en/of het werk van Herman Hertzberger.

Informatie: Teksten door Piet Vollaard (vertaling John Kirkpatrick), Nederlands/Engels, 72 pagina's, 270 x 210 mm, paperback, prijs € 24.50, Uitgeverij 010, ISBN 90 6450 588 8.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook