> > Recensie: De theaters van Herman Hertzberger

Recensie: De theaters van Herman Hertzberger

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

24-11-2005 - Herman Hertzberger heeft in zijn carrière een reeks bijzondere theaters ontworpen. De bekendste zijn het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht (1973 - 1979) en het Chassé theater in Breda (1992 - 1995). Onlangs is voor het eerst een overzicht van deze ontwerpen gepubliceerd in een boek, De theaters van Herman Hertzberger.

De cover en pagina's uit het boek. Links ontwerpen voor Rome en Luzern, rechts het nieuwe Vredenburg.

Het boek wordt ingeleid door een tekst van Arthur Wortmann. Centraal in het boek staat een goed leesbare tekst van Hertzberger. Aan het eind van het boek komen zestien theaterontwerpen aan bod. Deze worden gepresenteerd met enkele gegevens, beeldmateriaal en een korte omschrijving.

Hertzberger behandelt drie aspecten van het theater: De plaats van het theater in de Stad, de Zaal en de Foyer. De tekst wordt toegelicht met foto's, maquettes en tekeningen van de theaters. De foto's brengen de gebouwen uitgebreid in beeld, zo zijn er foto's van zowel zalen met als zonder publiek. Naast zijn gerealiseerde ontwerpen komen ook zijn niet gerealiseerde projecten aan bod. Zo zijn er ontwerpschetsen van het Kulturzentrum am See in Luzern met een zaal zonder aparte balkons. Ook wordt het voorlopig ontwerp van het nieuwe Vredenburg gepresenteerd.

Hertzberger is voorstander van een zaal met een duidelijk eigen karakter, "een polyvalente zaal", in plaats van een flexibele "black box" zaal. Hij heeft in de loop der jaren een aantal bijzondere karakteristieke zalen gerealiseerd, waaronder de ronde zaal van het Vredenburg en de asymmetrische zaal van Orpheus in Apeldoorn.

Informatie: De theaters van Herman Hertzberger, Arthur Wortmann, tekst in Nederlands en Engels, 80 pp, afmeting 270x210mm. prijs € 24,50, ISBN 90 6450 563 2, Uitgeverij 010, Rotterdam.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook