> > Recensie: Nieuwe mathematica van de architectuur

Recensie: Nieuwe mathematica van de architectuur

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-11-2010 - De laatste 15 jaar zijn er veel gebouwen ontworpen waarin de computer en wiskunde een grote rol spelen. Het bij Uitgeverij Thoth verschenen boek "De nieuwe mathematica van de hedendaagse architectuur - bouwen in de 21ste eeuw" belicht deze ontwerpen.

De cover met een foto van Mobius Bridge in Bristol (Hakes Associates) en de Water Cube voor de Olympische Spelen in Beijing van PTW Architects.

In zes hoofdstukken bespreken de Australiërs Jane en Mark Burry 46 projecten. Er komen diverse onderwerpen aan bod variërend van vlakverdeling en stapeling tot optimalisering en chaos. Auteur Mark Burry is sinds 1979 betrokken bij de realisatie van de Sagrada Familia van Antoní Gaudí, een project dat overigens ook opgenomen is in het boek.

Onder de in het boek opgenomen projecten zijn het gefaceteerde Federation Square in Melbourne van LAB Architecture Studio, het nieuwe ondergrondse station in Stuttgart met dubbelgekromde betonnen schaalconstructie die het hele station overspant van architect Ingenhoven en de met rvs beklede Walt Disney Concert Hall door Frank Owen Gehry. Vijf projecten uit Nederland komen aan bod, waaronder het Möbius-huis van UNStudio en het interactieve Waterpaviljoen op werkeiland Neeltje Jans in de Oosterschelde van NOX.

Wie wil weten wat NURBS, vierendeelliggers en het Ammann-vlak zijn kan terecht in het Glossarium. Hier worden dergelijke termen uit de wiskunde, natuurkunde en mechanica besproken middels een korte tekst en toelichtende tekening.

Een groot aantal van de 46 bouwwerken zijn (nog) niet uitgevoerd. Het interessants zijn de bouwwerken die gerealiseerd zijn, zoals het ontwerp voor de glazen overkapping van het British Museum Great Court. Wiskundige formules en zes verschillende varianten tonen de zoektocht naar een vlakverdeling met driehoeken die voldoet aan de wensen van de architect en de realiseerbaarheid.

"De nieuwe mathematica van de architectuur" bevat veel foto's en duidelijke tekeningen als toelichting. Een minpuntje is de vertaling uit het Engels, die heeft geleid tot lange, soms slecht leesbare, zinnen.

Informatie: De nieuwe mathematica van de hedendaagse architectuur - Bouwen in de 21ste eeuw / auteurs: Jane en Mark Burry / Gebonden / 23,5 x 21,7 cm / 272 pagina's / Uitgeverij: Thoth / ISBN: 978 90 6868 5497 / Prijs 34,90 euro.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook