> > Recensie: De Polderatlas van Nederland

Recensie: De Polderatlas van Nederland

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

24-12-2009 - In 2005 ontstond bij de leerstoel landschapsarchitectuur van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft het idee voor een polderatlas. Na vele jaren onderzoek, dat deels verloren ging tijdens de brand op de faculteit in 2008, is nu "De Polderatlas van Nederland - pantheon der lage landen" gereed.

De atlas met historische kaarten en de Polderkaart van Nederland (een overzicht en in detail).

De Polderatlas is geen traditionele atlas met alleen kaarten, (lucht)foto's en statistieken in de vorm van diagrammen, maar bevat ook veel informatie in de vorm van teksten. Naast veel informatie over de polders zelf wordt er ook uitgebreid uitleg gegeven over de hoe de kaarten zijn samengesteld.

Centraal in het boek staat een kaart met alle 9.000 poldereenheden in Nederland op 35 bladen. Deze is gemaakt door verschillende kaarten over elkaar heen te leggen en in te voeren in een Geografisch Informatie Systeem. De kaarten vragen veel topografische kennis van de lezer, omdat plaatsnaamaanduidingen ontbreken. Gelukkig worden uitsneden uit deze grote kaart toegelicht op de daaropvolgende pagina's. Zo kan je bijzonderheden bekijken over de Alblasserwaard, De Schermer of de polders in het IJsseldal.

Een selectie van zeventien polders wordt uitgebreid besproken en in beeld gebracht. De geschiedenis, waterbouwkunde, nederzettingen en landschap van beroemde polders als de Beemster, de nieuwe IJsselmeerpolders en minder bekendere polders komen aan bod.

Met zijn 5 kilogram is "De Polderatlas van Nederland - pantheon der lage landen" qua grootte vergelijkbaar met "The Times comprehensive atlas of the world". De Polderatlas bevat een schat aan informatie over de vele rivierpolders, veenpolders, zeekleipolders, waaronder historisch tekeningen, kaarten en (lucht)foto's. Bladerend door de atlas stuit je bijvoorbeeld op de fascinerende patronen op de luchtfoto's van de Rondehoep polder ten zuiden van Ouderkerk aan de Amstel.

Informatie: De Polderatlas van Nederland - pantheon der lage landen / Auteurs: Clemens Steenbergen, Wouter Reh, Steffen Nijhuis en Michiel Pouderoijen / Uitgever: Thoth / Nederlandstalig / Gebonden in cassette / Formaat 25 x 34,5 / 640 pagina's / 350 kleurenillustraties / ISBN 978 906868 5091 / Prijs: € 99,50.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook