> > Recensie: De 75 beroemdste bouwwerken van Nederland

Recensie: De 75 beroemdste bouwwerken van Nederland

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-10-2009 - Gebouwen, maar ook waterkeringen, forten en infrastructuur in Nederland, deze bouwwerken zijn allemaal opgenomen in het boek "De 75 beroemdste bouwwerken van Nederland".

Vlnr. De cover, de Oosterscheldekering bij storm (© Rijkswaterstaat, 27-2-1990, foto Rens Jacobs), het Instituut voor Beeld en Geluid, de radiotelescopen in Westerbork en de Van Nellefabriek (foto's © Jan Derwig).

Het boek beschrijft de ontwikkeling van Nederland. De bouw van waterwerken, de realisering van infrastructuur, de opkomst van steden en de bloei van de Nederlandse architectuur. Bladerend kom je de Beurs van Berlage, woonwijk De Kiefhoek, het dorp Nagele, het Paleis op de Dam, de Sint-Janskathedraal in Den Bosch en het Muiderslot tegen. Het accent ligt op de afgelopen eeuw, 46 van 75 opgenomen bouwwerken zijn van na 1900. Uit enkele periodes, zoals de Romeinse tijd, is niet veel bewaard gebleven. Ook zijn bouwwerken die herinneren aan vies en smerig werk, zoals die voor de mijn- en textielindustrie, grotendeels gesloopt.

Theo van Oeffelt beschrijft in zijn inleiding 2.000 jaar bouwen in Nederland. De 75 projecten zijn geordend in 8 hoofdstukken Wonen, Werken, Verdediging, Infrastructuur, Religie, Bestuur, Cultuur en Nutsvoorzieningen. Water speelt uiteraard een grote rol, er zijn 18 belangrijke Nederlandse waterwerken opgenomen.

De selectie van "75 bouwwerken" is veelzijdig met parken, de Luchthaven Schiphol, het Nederlandse rijtjeshuis, het Amsterdam Rijnkanaal en de Betuweroute. Er zijn een groot aantal bouwwerken opgenomen die je zelden in architectuurgidsen zult aantreffen. Voorbeelden zijn het hoogste bouwwerk, de 375 meter hoge zendmast bij IJsselsteijn en de langste brug, de vijf kilometer lange Zeelandbrug. Mede door het beperkte aantal van 75 projecten valt niet te voorkomen dat de selectie enigszins willekeurig blijft. Het is niet duidelijk waarom sommige van de bouwwerken bij de 75 beroemdste horen en wat de selectiecriteria waren. Een groot voordeel van deze beperking is echter dat er in het boek ruimte is om de bouwwerken uitgebreid te beschrijven op 2 tot 6 pagina's. Het boek is met de opname van de vele civiele kunstwerken een ode aan de Nederlandse ingenieurs geworden.

Informatie: De 75 beroemdste bouwwerken van Nederland / auteur: Theo van Oeffelt / Uitgeverij THOTH / gebonden / 256 pagina's afmetingen: 24 x 29 centimeter / prijs: 34,90 euro / ISBN: 978 90 6868 5183.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook