> > Recensie: Piet Elling 1897-1962 - Een samenstemmende eenheid

Recensie: Piet Elling 1897-1962 - Een samenstemmende eenheid

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-02-2008 - Bij uitgeverij Thoth is het boek "Piet Elling 1897-1962 - Een samenstemmende eenheid" van auteur Wim de Wagt verschenen. Een recensie over deze publicatie.

De cover van Piet Elling 1897-1962 - Een samenstemmende eenheid.

Architect Piet Elling verwierf in de jaren dertig van de vorige eeuw bekendheid met zijn villa ontwerpen. Deze functionalistische witte woningen werden in binnen- en buitenland gepubliceerd. Door de recessie en de stijl van zijn ontwerpen kon hij zelf geen bloeiend architectenbureau continueren en ging hij werken bij collega's. Na de oorlog associeerde hij zich met Ben Merkelbach en realiseerde hij grootschalige utiliteitsgebouwen. Hij zette dit bureau na vertrek van Merkelbach zelf voort. Voorbeelden van werk uit deze periode zijn de Stationspostgebouwen in Amsterdam (1960-1968) en het Secretariaatsgebouw voor de Jaarbeurs te Utrecht (1960-1962). Het eerste is overigens gedeeltelijk afgebroken, het tweede staat op de nominatie om gesloopt te worden.

Het boek Piet Elling 1897-1962. Een samenstemmende eenheid is het resultaat van zeven jaar onderzoek door promovendus Wim de Wagt. De Wagt constateert dat de rol van Elling in de recente architectuurgeschiedenis onderbelicht is. Hij onderzocht mede hierom wie verantwoordelijk was voor welke ontwerpen binnen de architectenpraktijk van Merkelbach en Elling.

Hij stelt dat Elling streefde naar een samenhang tussen onder meer architectuur en plattegrond, verhoudingen en kleurstelling en interieur en architectonische vormgeving wilde bereiken. Hij werkte hiervoor herhaaldelijk samen met kunstenaar Bart van der Leck, die kleurenplannen voor de interieurs van Ellings gebouwen ontwierp. Net als de meeste functionalisten had Elling een eigen stijl, waarin hij enkele traditionele elementen toeliet.

Het boek heeft twee delen: een biografie en de sleutelprojecten. Onder de bijlagen bevinden zich de overige projectbeschrijvingen die ruim 50 pagina's beslaan. De illustraties bestaan voor een groot deel uit archiefbeelden. Jammer is dat in dergelijke publicaties gebaseerd op architectuurhistorisch onderzoek de teksten vol staan met quotes en veronderstellingen. Dit maakt de teksten vaak stroperig en minder leesbaar. Ook Wim de Wagt ontkomt hier niet aan. Bovendien zorgt de indeling met eerst het levensverhaal van Elling en daarna projectbeschrijvingen voor herhalingen. Piet Elling 1897-1962 - Een samenstemmende eenheid is ondanks dit punt verder een degelijk boek over deze tot op heden onderbelichte architect.

Informatie: Piet Elling 1897-1962 - Een samenstemmende eenheid, auteur: Wim de Wagt, 520 pagina's, 18 kleurenillustraties en 150 zwart-witillustraties, Nederlandstalig, Gebonden, Formaat 16 x 24 cm, ISBN 978 90 6868 427 8, uitgever Thoth, prijs € 39,90.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook