> > Recensie: C.B. Van der Tak jr 1900-1977

Recensie: C.B. Van der Tak jr 1900-1977

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-12-2007 - Het werk van Van der Tak past in de stroming die de Nieuwe Haagsche School wordt genoemd. Bakstenen kubistische gebouwen die in materiaalgebruik raakvlakken hebben met de Amsterdamse School en in de ruimtelijke opbouw met de moderne stromingen als "De Stijl".

De cover van het boek.

Van der Tak uit Amersfoort was net als Dudok in Hilversum gemeentearchitect. Zijn bekendste ontwerp het Gymnasium te Amersfoort (1929-33) doet ook sterk aan Dudoks werk denken.

Van der Tak begon zijn carrière bij het Haagse architectenbureau Luthmann en Wouda. Zijn eerste zelfstandig ontwerp was het ontwerp voor de Nederlandse Nijverheidstentoonstelling Nenijto (1927-28) in Rotterdam. Tot de Tweede Wereldoorlog was hij stadsarchitect in Amersfoort. Hij was hier betrokken bij een veelheid aan plannen voor de stad, waaronder woningbouw, scholen, parken, stedenbouwkundige studies en het verkeer. Omdat hij fout was in de oorlog verloopt zijn carrière moeizaam in de periode erna. Van der Tak startte na de oorlog zijn eigen architectenbureau in Amersfoort. Toch ontwikkelde hij in de jaren vijftig en zestig succesvol serviceflats voor ouderen. In tegenstelling tot de bejaardentehuizen boden de serviceflats zelfstandige woonruimte. Ook de vormgeving van deze complexen beweegt zich tussen het traditionalisme en het modernisme. Een voorbeeld is de Parkflat De Rheyngaerde. Dit gebouw ziet er van buiten traditioneel uit. De hal daarentegen doet denken aan Frank Lloyd Wrights Guggenheim museum.

Het boek is geschreven naar aanleiding van onderzoek dat Anton Groot en Max Cramer naar C. B. van der Tak deden van 1997 tot 2007. Dit heeft geresulteerd in een omvangrijk boek. In 12 hoofdstukken met ieder een eigen thema wordt het leven van Van der Tak beschreven. De hoofdstukken zijn voorzien van beeldmateriaal uit archieven. Deel 2 van het boek bestaat uit een overzicht van werken.

Het naar aanleiding van een historisch onderzoek geschreven boek beschrijft heel gedetailleerd sommige gebeurtenissen. Een voorbeeld is het uitgebreid bespreken van de inrichting van de Nederlandse Nijverheidstentoonstelling Nenijto. De hoofdstukken "Scholenbouw", "Gemeentelijke Woningbouw" en "Een Zelfstandig Bestaan" zijn het interessantst, omdat deze het meest ingaan op het werk van Van der Tak zelf. C.B. Van der Tak jr 1900-1977 - Stadsarchitect tussen modernisme en traditie is vooral een boek dat de ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente Amersfoort beschrijft.

Informatie: C.B. van der Tak jr 1900-1977 - Stadsarchitect tussen modernisme en traditie / Auteurs: Anton Groot en Max Cramer / taal: Nederlandstalig / Gebonden / Formaat 21 x 26 cm / 464 pagina's / ISBN 978-90-6868-449-0 / prijs: € 44,90

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook