> > Recensie: Nieuwe Landgoederen

Recensie: Nieuwe Landgoederen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

15-02-2010 - Om bosuitbreiding door particulieren te stimuleren werd zo'n 15 jaar geleden een regeling voor de aanleg van nieuwe landgoederen geïntroduceerd. Voorwaarden om een Nieuw Landgoed te mogen stichten zijn het aanleggen van minimaal 5 hectare bos- en/of natuurgebied in een bij het gebied passende natuur en het gebied moet 90 procent voor het publiek toegankelijk zijn. De tot nu toe behaalde resultaten zijn gepubliceerd in het boek "Nieuwe Landgoederen - State of the art".

In het verleden werden landgoederen door rijke inwoners uit steden aangelegd. De reisafstand tot de stad mocht niet meer dan een dag bedragen. Veel landgoederen werden gerealiseerd aan de Vecht en in de omgeving van Heemstede. Vaak werden de landgoederen alleen in de zomer gebruikt.

Voor het boek is een selectie gemaakt van 24 landgoederen. Korte en bondige teksten lichten de landgoederen toe. Foto's, de situatie en een schema met de ruimtelijke structuur en toegankelijkheid geven inzicht in de opbouw van het landgoed.

Op niet elk landgoed is al een landhuis verrezen. Zo is het langwerpige glazen huis op Landgoed Kogelhof, een ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter, nog niet gerealiseerd. Veel van de gepresenteerde landgoederen hebben een historiserend landhuis of onderscheiden zich nauwelijks van de gemiddelde boeren woning of vrijstaande villa. Alleen MVRDV slaagt er in op Landgoed Vrederijk voor oud ABN-Amro topman Rijkman Groenink een eigentijds landhuis te ontwerpen. Binnen het volume van traditioneel landhuis ontwierpen ze een collage-achtige moderne, maar statige woning met vides.

In Nieuwe Landgoederen - State of the art is er veel aandacht voor het landschapsontwerp. De auteurs concluderen dat er nog een flinke stap te gaan is. Het boek besluit met aanbevelingen om de plannen voor Nieuwe Landgoederen niet alleen op kwantiteit te toetsen, maar ook op kwaliteit.

Nieuwe Landgoederen - State of the art / Auteurs: Mathieu Derckx, Marinus Kooiman en Vibeke Scheffener / Nederlandstalig / Gebonden / Afmetingen: 26,5 x 24 cm / 128 pagina's / 240 kleurenillustraties / ISBN: 978 906868 478 0 / Prijs: € 29,90

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook