> > Start bouw Het Gebouw in Leiden Noord

Start bouw Het Gebouw in Leiden Noord

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-12-2010 - Wethouder Frank de Wit geeft vandaag het startsein voor de bouw van Het Gebouw in Leiden Noord. Het Gebouw is een uniek project door de combinatie van veel verschillende maatschappelijke functies. De gemeente Leiden heeft de ambitie om met Het Gebouw Leiden Noord een sociale en culturele impuls te geven.

Impressies van het door VenhoevenCS ontworpen complex.

Het Gebouw is een binnenstedelijk bouwproject waar onderwijs, vrije tijd, sport, zorg en wonen bij elkaar komen. Het ontwerp is van VenhoevenCS architecture+urbanism en het is het eerste project van de ontwikkeling van het Kooiplein, het nieuwe centrum van Leiden Noord. Het Gebouw is dé plek waar kinderen, ouders, professionals en buurtbewoners elkaar ontmoeten.

Het programma is 26.150 m² groot.Alle programmaonderdelen liggen rondom de centrale hal, het ontmoetingsplein in Het Gebouw. Voor het ontwerp van het ontmoetingsplein en de verkeersruimtes hebben de mooiste klassieke steden uit de hele wereld model gestaan. Deze levendige ontmoetingsplek is tegelijk het hart van het gebouw en de buurt. Het plein is geschikt voor uiteenlopende evenementen zoals jazzoptredens, filmavonden, politieke bijeenkomsten en buurtfeesten.

Door wisselende gebouwhoogten, gevarieerd en kleurrijk materiaalgebruik, openbare routes dwars door het gebouw en een grote hoeveelheid pleinen en tuinen is Het Gebouw als een stad - met de bijbehorende schaalniveaus en karakters. Alle programmaonderdelen hebben een eigen karakter. De scholen hebben ieder een eigen ingang en in het hele gebouw worden bijzondere muurschilderingen aangebracht. In het interieur verbinden zichtlijnen alle onderdelen met elkaar, en daglicht dringt overal tot diep in het gebouw door. Het interieur krijgt zo het karakter van een ‘stad in gebouw’.

Het Gebouw levert met de combinatie van goede woningen, voorzieningen voor de hele buurt en een impuls aan de openbare ruimte een belangrijke schakel in de transformatie van Leiden Noord. Naar verwachting is Het Gebouw in 2012 voltooid.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook