19-01-2011 - De jongste en inmiddels zevende stad van Nederland is met plannen van onder meer OMA en MVRDV ambitieus op architectuurgebied. Recentelijk is de in opdracht van Almere City Marketing gemaakte Almere Architectuurgids verschenen.
Almere Architectuurgids leidt de lezer van buurt tot buurt door de polycentrische stad. Na een korte inleiding en plattegrond is er volop ruimte voor projectbeschrijvingen en foto's. De gids start met de oudste buurten Almere Haven en Stad en eindigt bij het tegen de Oostvaardersplassen aan gelegen Almere Hout.
Ambitieus op architectuurgebied is de stad sinds de jaren tachtig met de experimentele buurten De Fantasie, de Realiteit en De Eenvoud. In deze buurten kregen bewoners de kans via een prijsvraag een eigen woning te ontwerpen.
Het kleurloze centrum werd in de jaren negentig ingrijpend vernieuwd. OMA maakte hiervoor het stedenbouwkundig ontwerp. Busbanen, parkeren en andere infrastructuur verdween onder een opgetild maaiveld. Inmiddels zijn nieuwe ontwerpen van onder meer de Almeerse architect René van Zuuk, fransman Christian de Portzamparc en het japanse duo SANAA voor respectievelijk appartementen, winkels en woningen en een theater verrezen.
Hoewel vele bekende en minder bekende kleurrijke en vernieuwende plannen zijn opgenomen valt het niet te verhullen dat in Almere veel monotone woonbebouwing is gerealiseerd. Misschien is een gids met 180 projecten voor een jonge stad als Almere toch nog iets te veel van het goede.
"Almere Architectuurgids" toont goed de ontwikkelingen in de vele wijken die de stad rijk is. Het is een informatief boek. Jammer zijn enkele storende typefouten. "Almere Architectuurgids" is een kleurrijke gids die elke bijzondere buurt van de jongste stad in Nederland in kaart brengt.
Informatie: Almere Architectuurgids / Teksten: Ans van Berkum en Odette Breijinck / voorwoord: Adri Duijvesteijn / 136 pagina's / Formaat: 145 x 241 mm / Nederlandstalig en samenvatting in Engels / Gebonden / Uitgeverij: Pharos uitgevers / Prijs: € 20,00 / ISBN: 978 90 79399 21 5
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook