> > Recensie: In Deventer - Architectuur vanaf 1950

Recensie: In Deventer - Architectuur vanaf 1950

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-12-2010 - Hanzestad Deventer is vooral bekend van zijn oude stadscentrum aan de IJssel. Na de tweede wereldoorlog is ook het compacte Deventer uitgebreid met uitgestrekte woonwijken en industrieterreinen. Recent heeft het lokale architectuurcentrum Rondeel een boek over deze naoorlogse architectuur en stedenbouw gepubliceerd: "In Deventer - Architectuur vanaf 1950".

Beelden uit In Deventer - Architectuur vanaf 1950: van boven naar beneden de cover met het plan De Poort van Deventer van de Zwitserse architect Mario Botta, de Driebergenbuurt (Claus en Kaan architecten), de Leeuwenbrug (Architectenburo Peter Ghijssen) en het Boreel (Jo Crepain Architecten en Engelman Architecten) en de 60 architectonische smaakmakers.

Deventer kent niet zo heel bijzondere recenter architectuur. Met de kerk voor de Molukse gemeenschap van Aldo van Eyck, woningbouw van Theo Bosch in het stadscentrum en enkele woningbouwprojecten in de nieuwe wijk Vijfhoek heb je de meest interessante na-oorlogse nieuwbouw wel gehad.

Het is daarom logisch dat "In Deventer - Architectuur vanaf 1950" vooral gaat over de stedenbouwkundige ontwikkelingen. Na de bouw van typische jaren zestig wijken volgens de ideeën van de modernisten aan de noordrand van de stad waren de uitbreidingsmogelijkheden beperkt, omdat een gemeentelijke herindeling uitbleef. Hierdoor kon de snel groeiende stad alleen excentrisch uitbreiden. In de jaren zeventig en tachtig werd Colmschate gebouwd, een ver van het centrum gelegen wijk. Ten noorden van Colmschate is de VINEX-wijk Vijfhoek gerealiseerd. Deze nieuwe wijk had geen directe verbinding met de stad. Dit heeft geleid tot een eigenaardig verkeersknooppunt ter hoogte van ijsbaan de Scheg. De huidige ontwikkelingen bestaan uit het vormgeven van de as Centrum-Colmschate tot volwaardige verkeersader.

Net als het eerder verschenen deel "In Deventer - architectuur tot 1950" besluit het boek met een korte gids met wandel- en fietstochten. Dit deel met de titel "60 architectonische smaakmakers" blijft beperkt tot 12 pagina's. De redactie heeft hier toch enkele interessante moderne bouwwerken weten te vinden, bijvoorbeeld het groene distributiecentrum voor Piet Zoomers aan de snelweg A1, het Gezondheidscentrum Jozef van One Architecture en een appartementencomplex van de Belgische architect Jo Crepain.

"In Deventer - Architectuur vanaf 1950" is een informatief boek voor iedereen die wil kennis maken met de na-oorlogse architectuur en stedenbouw in Deventer.

Informatie: Tekst: Dirk Baalman, Peter Ghijsen en Maarten Kloos / Fotografie: Erwin Zijlstra / Uitgever Stichting Architectuurcentrum Rondeel / ISBN: 978 90 814047 3 0

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook