> > Recensie: Architectuurgids Delft

Recensie: Architectuurgids Delft

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-02-2010 - Delft is een zeer compacte stad met een rijke historie. Het ligt ingeklemd tussen de snelwegen A13 en A4 en wordt nu nog doorsneden door een drukke spoorlijn. Recent is bij Uitgeverij Matrijs een informatieve architectuurgids over deze universiteitsstad verschenen.

De kern van de oude stad werd in de 19e en begin 20e eeuw uitgebreid aan de oost- en westzijde. Na de oorlog werd grootschalige hoogbouw gerealiseerd aan de zuidzijde met de Poptahof en Voorhof. Later volgde de Tanthof, een typische wijk uit de jaren zeventig en tachtig.

De gids wijst je chronologisch de weg door de stad aan de hand van verhalen over architectuurstromingen, belangrijke thema's voor de stad als de universiteit, de kerkgebouwen en het Prinsenhof en natuurlijke de eigenlijke gids met projecten (bestaande uit een foto, enkele gegevens en een korte omschrijving). Het boek is ingedeeld in 7 tijdvakken.

Het laatste tijdvak geeft inzicht in de toekomst met teksten over de universiteitscampus, de vernieuwing van de Poptahof en de bouw van de spoortunnel, die het bestaande viaduct dwars door de stad gaat vervangen. De voorbereidende bouw- en sloopwerkzaamheden van dit project zijn de laatste paar maanden gestart.

De Architectuurgids Delft is meer dan een selectie van 300 gebouwen. Het boek laat zien dat idee├źn over architectuur en stedenbouw door de tijd steeds veranderen. Zo worden de eerder genoemde Poptahof en Voorhof niet opgevolgd door een grootschalig plan van Jaap Bakema en gaat ook het doortrekken van de regionale weg van Rijswijk-Delft naar Schiedam niet door. De Tanthof werd een door een nieuwe generatie architecten ontworpen wijk waarin meer aandacht is voor kleinschaligheid en meer ruimte voor fiets- en voetgangers, parken en speelplaatsen.

Architectuurgids Delft is een zeer informatieve gids die een goed beeld van de stad geeft. Behalve voor architecten is de gids interessant voor bewoners van Delft die veel gebouwen uit de directe omgeving zullen herkennen.

Informatie: Architectuurgids Delft / Auteurs: Cees Boekraad, Rein Geurtsen, Gertjan van der Harst, Arjan Hebly, Willemijn Wilms Floet, Hielke Zijlstra ea / 288 pagina's / Afmetingen: 14,5 x 22,5 cm / Uitgever: Uitgeverij Matrijs i.s.m. Stichting Architectuurgids Delft / Prijs: 19,95 euro tot 1 maart 2010, daarna 24,95 euro / ISBN 978-90-5345-394-0.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook