> > Tentoonstelling over ornament in het Rondeel

Tentoonstelling over ornament in het Rondeel

10-03-2011 - In Architectuurcentrum Rondeel is vanaf 17 maart een tentoonstelling te zien over ornamentiek en decoraties. Naast klassieke ornamenten is er ook aandacht voor het hedendaagse ornament.

Niet alleen in de vakbladen, maar ook in de dagbladen zien we steeds vaker berichten over versieringen in de architectuur. Versieringen met kunstzinnige ornamenten of zelfs decoraties die hele gevels bedekken, zoals bijvoorbeeld te zien aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Opmerkelijk omdat daarmee de strakke architectuur uit de periode van het Nieuwe Bouwen voorgoed voorbij lijkt te zijn. Met die stijlperiode van het Nieuwe Bouwen waarin versieren min of meer taboe was, is een breuk gemaakt tussen het klassieke ornament en het hedendaagse ornament. Die ontwikkeling is in het Rondeel uitgelicht. De tentoonstelling laat een historisch overzicht in vogelvlucht zien met voorbeelden uit de Deventer binnenstad. De duizend jaar lange bouwgeschiedenis van de stad heeft een prachtig en vrijwel compleet overzicht opgeleverd van architectuurstijlen met een grote rijkdom aan ornamentiek. Daarnaast is er ook een aantal voorbeelden te zien van hedendaagse architectuur waarin het ornament een nieuwe toepassing heeft gekregen. Deze voorbeelden geven een doorsnee van wat er op dat gebied in Nederland te zien is. Een bijzonder plekje op de tentoonstelling is er voor die ‘stille’ periode die vanaf het begin van de vorige eeuw werd ingezet door de Oostenrijkse architect Adolf Loos die het gebruik van ornamentiek een misdaad vond.

De tentoonstelling wordt op donderdagavond 17 maart om 20.00 uur geopend met inleidingen van Sjoerd Soeters, hedendaags architect die ornamentiek als ontwerpmiddel gebruikt in zijn projecten en van Mienke Simon Thomas, conservator decoratieve kunst en vormgeving in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Barbara van Blijkshof van de Stichting Ornament- en Beeldsnij-academie te Deventer, zal tijdens een intermezzo de parate ornamentenkennis van haar stadgenoten testen aan de hand van Deventer voorbeelden.

De tentoonstelling ‘Van Ornament naar Decoratie’ is te zien van 17 maart t/m 15 mei 2011 in Architectuurcentrum Rondeel aan de Stromarkt 18c te Deventer op dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook