> > Het nieuwe NAi museum voor architectuur

Het nieuwe NAi museum voor architectuur

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-06-2011 - Morgen gaat het verbouwde Nederlands Architectuurinstituut open als NAi museum voor architectuur. Directeur Ole Bouman: 'Het NAi moet meer een museum zijn voor de burgers en bezoekers van dit land.'

Foto's van het nieuwe NAi - museum voor architectuur (foto's: Bart van Hoek), het DoeDek (foto's: Ferry Piekart) en de officiële opening (foto: Carel van Hees).

Na een jaar van voorbereidingen en ruim een jaar dicht te zijn geweest opent morgen het verbouwde NAi. Sinds 2001 zijn er verschillende plannen gemaakt voor uitbreiding van het Nederlands Architectuurinstituut, onder meer door Jo Coenen en Concrete. Deze plannen gingen niet door.

Jo Coenen, architect van het gebouw uit 1993, ontwierp de nu gerealiseerde uitbreiding. Aan de 'banaan' voor het archief, het donker bakstenen blok met tentoonstellingsruimten en het glazen volume in stalen pergola met kantoren en bibliotheek voegde hij een nieuw volume toe. Dwars door het gebouw steekt nu een strekmetalen doos voor het educatieve programma van het NAi, het DoeDek.

De entree aan museumparkzijde is van de eerste verdieping naar begane grond gebracht. Via een breed houten terras kan de entree worden bereikt. In de nieuwe entreehal op de begane grond heeft de boekwinkel een prominente plaats gekregen. Tegen de wand staat een enorme boekenkast met monografieën van architecten. Het ontwerp voor de winkel is gemaakt door Geert Coenen. Ertegenover bevindt zich het café met terras aan de vijver.

De gehele verbouwing kostte 6,0 miljoen euro, waarvan 1,2 miljoen euro ging naar het oplossen van funderingsproblemen in de kelder van de grote zaal.

Directeur Ole Bouman van het NAi verwacht door de bezuinigingen van staatssecretaris Halbe Zijlstra zo'n 10 procent minder subsidie te krijgen. Hij wil dit opvangen door extra bezoekers te trekken en mikt op twee keer zoveel bezoekers, van de huidige 100.000 naar 200.000.

Met de opening van het NAi morgen is het gebouw nog niet af. De door Coenen en Koolhaas ontworpen Schatkamer met topstukken uit de Nederlandse architectuur opent op 8 september. Ook zal de vijver aangepast worden, zodat deze toegankelijk is voor voetgangers. Doepel Strijkers architecten ontwerpt in samenwerking met Jo Coenen deze aanpassing van het gebouw.

Het NAi opent met drie nieuwe tentoonstellingen: Testify!, Dwarsdesign en de vaste tentoonstelling Stad van Nederland. In de eerste helft van 2012 volgt de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. In september 2012 organiseert het NAi een grote overzichtstentoonstelling over het werk van de Amerikaanse architect Louis Kahn. De laatste tentoonstelling wordt een reizende tentoonstelling.

Tijdens het openingsweekend (1 tot en met 3 juli) kan het NAi gratis bezocht worden.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook