> > Heropening NAi met drie nieuwe tentoonstellingen

Heropening NAi met drie nieuwe tentoonstellingen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-06-2011 - Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) - Museum voor Architectuur heropent 1 juli na ruim een jaar dicht te zijn geweest met drie nieuwe tentoonstellingen: Dwarsdesign, Stad van Nederland en Testify!

OMA, Performing Arts Centre Tai Pei

In de grote zaal is een grote, multiplex, constructie verrezen dat als decor dient voor de expositie "Dwarsdesign - Chinese en Nederlandse ontwerpers met lef". De constructie is een ontwerp van TomDavid Architecten en toont over twee lagen het werk van Chinese en Nederlandse ontwerpers die gemeenschappelijk hebben dat zij zich verzetten tegen de consumptiemaatschappij. Er wordt werk getoond van kunstenaars, grafisch ontwerpers en architecten. Er is werk te zien van het Chinese architectenbureau Urbanus en het Nederlandse OMA. Van Rem Koolhaas / OMA wordt het ontwerp voor het theater in Tai Pei (Taiwan) getoond. Het Chinese architectenbureau Urbanus exposeert een sociaal woningbouwproject. De realisatie van sociale woningbouw is bijzonder voor China volgens de curator van de tentoonstelling Linda Vlassenrood.

Er is ook werk van de onlangs vrijgelaten kunstenaar Ai Weiwei. Hij exposeert 144 ingelijste brieven, afkomstig van diverse Chinese overheden aan hem met daarin een negatief antwoord op zijn verzoek om informatie over het aantal slachtoffers van de aardbeving in Sichuan in 2008, de veiligheid van de gebouwen en de verantwoordelijken. Dwarsdesign is te zien van 1 juli tot en met 8 januari.

De nieuwe vaste tentoonstelling "Stad van Nederland" is een waar audiovisueel spektakel. Via een gang met beelden en geluiden van polder en stad wordt de bezoeker geleid naar een tentoonstelling met maquettes van beroemde gebouwen als de Van Nellefabriek, het ING House en De Bazel. Voor kinderen zijn er speciale opstapjes gemaakt in de vorm van putdeksels. Het tweede gedeelte toont ook maquettes, maar nu in kijkdozen. De tentoonstelling eindigt met een kijkje in de toekomst: ontwerpen die nog niet gerealiseerd zijn worden geprojecteerd op wanden. Zowel deze ontwerpen als de maquettes worden elk jaar vervangen door een nieuwe selectie.

Tenslotte Testify! The Consequences of Architecture op de bovenste verdieping. Hier worden 25 internationale projecten getoond waarmee de architect een rol van betekenis wil spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen. De projecten variëren van gerealiseerde gebouwen tot experimenten en interdisciplinaire ideeën van denktanks en onderzoeksgroepen. Voor de tentoonstelling zijn gebruikers geïnterviewd die vertellen of zij de missie van de ontwerpers geslaagd vinden. Testify! is een vervolg op de tentoonstelling "Architectuur als Noodzaak." Binnenkort presenteert Architectuur.ORG een recensie over het boek dat bij de tentoonstelling verschijnt. Testify! is van 1 juli tot 13 november 2011 te zien in het NAi.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook