> > Ziekenhuis te Gent van EGM en Llox

Ziekenhuis te Gent van EGM en Llox

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

02-09-2011 - Vandaag hebben Jo Vandeurzen (Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin), Daniël Termont (burgemeester van Gent) en Paul Meganck (voorzitter van de raad van bestuur van AZ Maria Middelares) de eerste steen gelegd van het door het Nederlandse EGM architecten en het Vlaamse Llox architecten ontworpen AZ Maria Middelares ziekenhuis.

beeld: EGM Architecten

Op 24 januari 2011 startte de bouw van het nieuwe ziekenhuis met 631 bedden (532 bedden hospitalisatie en 99 bedden dagziekenhuis) en 20 high tech operatie- en interventiezalen.

Het nieuwe ziekenhuis vervangt de huidige gebouwen, die nu over twee locaties in Gent en Gentbrugge zijn verspreid. EGM Architecten omschrijft het ontwerp als innoverend, hedendaags, open en luchtig. De belangrijkste kenmerken zijn volgens het Dordtse architectenbureau de uitbreidbaarheid, de optimale circulatiestromen en duurzaamheid.

AZ Maria Middelares is zo ontworpen dat toekomstige aanpassingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld voor nieuwe regelgeving of wanneer grotere of kleinere operatiekamers nodig zijn.

Bij de stedenbouwkundige inpassing is er veel aandacht voor het groene karakter van de omgeving en duurzaamheid. Het ziekenhuis wordt via een voetgangerspromenade verbonden met de tramhalte. De bussen krijgen een halte voor de hoofdingang van het ziekenhuis. Voor auto's wordt een boven- ondergrondse parkeergarage gerealiseerd.

Alle patiëntenkamers krijgen verdiepingshoge ramen die de relatie met de omgeving ondersteunen. Een belangrijk uitgangspunt was de aandacht voor ecologisch bouwen. Zo zal het gebouw bijvoorbeeld een hoge isolatiewaarde hebben, voorzien zijn van zonwering, een groendak, topkoeling met warmteterugwinning, warmte koude opslag, warmte-krachtkoppeling en regenwaterrecuperatie.

De kosten van het masterplan tot 2015 wordt geraamd op 230 miljoen euro. De oplevering van het ziekenhuis is voorzien in 2015.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook