> > Recensie: Ouvertures

Recensie: Ouvertures

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-11-2011 - Het winnen van de Jonge Maaskantprijs door Nanne de Ru en Charles Bessard was de directe aanleiding voor de publicatie van het boek "Ouvertures – The First Six Years of Powerhouse Company".

De cover van Ouvertures en de ontwerpen voor Villa Neo op Cyprus, de Fan Bridge in Turku (Finland) en Moscow Penthouse.

Powerhouse Company maakte naam met het eerste gerealiseerde project, Villa 1. Dit witte Y-vormige woonhuis in de Veluwse bossen viel op door foto's van Bas Princen, die lijken op renderings.

Het moment voor de publicatie over Powerhouse Company, die verbonden is aan de Jonge Maaskantprijs, is ongelukkig, omdat het bureau nog weinig projecten heeft gerealiseerd en volgend jaar enkele projecten worden opgeleverd. Een van de oorzaken dat het bureau nog zo weinig heeft gerealiseerd is de economische crisis. Powerhouse Company maakte er een tentoonstelling over "Rien ne va plus", een onderzoek naar de relatie van de economische crisis en architectuur.

De Ru en Bessard constateren dat architectuur langzaam is. In de afgelopen 6 jaar werkte het bureau aan 128 projecten. Vijf zijn gerealiseerd, drie gebouwen, een interieur en een tentoonstelling. Powerhouse Company heeft twee vestigingen: in Rotterdam en Kopenhagen. Nanne de Ru werkt vanuit Nederland, de Fransman Bessard vanuit Kopenhagen. In het boek vertellen ze over hun werkwijze en ideeën (contextgebonden ontwerpen, het belang van het detail en samenwerkingsverbanden met lokale ontwerpers).

"Ouvertures – The First Six Years of Powerhouse Company" laat naast teksten van Hans Ibelings, Boris Brorman Jensen, de Ru en Bessard een selectie van 14 projecten zien. Naast gerealiseerde projecten als Villa 1 bij Ede (2005-2007) en het Spiral House in het Franse Combertault (2005-2009) worden veel ontwerpen getoond middels schetsen, tekeningen en renderings. Opvallende projecten zijn het ontwerp voor een vierlaags penthouse op een wolkenkrabber in Moskou en een villa op Cyprus. De laatste ligt half verdiept in een helling. Vanaf de straatzijde is alleen een vijver te zien en het groene uitkragende dak van de woning. Deze projecten maken nieuwsgierig naar de toekomstige ontwikkelingen van het eigenzinnige architectenbureau.

Informatie: Ouvertures – The First Six Years of Powerhouse Company / Auteurs: Charles Bessard, Nanne de Ru, Hans Ibelings en Boris Brorman Jensen. / Grafisch ontwerp: Margarethe Hausstätter / Taal: Engels / 144 pagina's / Afmetingen: 27 x 24 cm / In linnen band gebonden / Uitgever: Hatje Cantz Berlijn / Prijs: € 35.00 / ISBN 978-3-7757-3270-3

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook