> > Recensie: BOLLES+WILSON

Recensie: BOLLES+WILSON

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-02-2012 - Bij uitgever Moleskine is een boekje verschenen met schetsen van BOLLES+WILSON. Het boekje maakt onderdeel uit van een de "Inspiration and Process in Architecture"-reeks met werk van Zaha Hadid, Giancarlo De Carlo en Alberto Kalach.

Een handgekleurde computerafdruk van Theatre Auditorium en een conceptschets van het Maribyrnong masterplan (2010).

In Nederland realiseerde BOLLES+WILSON onder andere het Luxor in Rotterdam, het Brink plan in het centrum van Hengelo en de bibliotheek in Helmond. Peter Wilson maakte ook het masterplan voor het Eemplein in Amersfoort.

Het boekje bevat een interview met Peter Wilson en vele schetsen van de architect. Kenmerkend aan deze schetsen zijn dat ze klein zijn. De in het boekje gepubliceerde tekeningen zijn het topje van de ijsberg van naar schatting 2700 schetsen. Peter Wilson maakt per project honderden schetsen.

Het grootste deel van de tekeningen en schetsen in het boekje is niet projectgerelateerd. Deze tekeningen, schetsen en aquarellen zijn het resultaat van persoonlijk onderzoek.

De prachtige reisschetsen van Wilson zijn soms heel herkenbaar, zoals bij het panorama van het door Le Corbusier ontworpen Firminy Vert. Als hij inzoomt op een bouwdeel of interieur worden zijn tekeningen abstracte composities van kleurvlakken.

In het laatste deel volgen tekeningen en schetsen van recente projecten als Hamburg Harbour Overseas Quartiers (2006-12) en de bibliotheek BEIC te Milaan (2001-14). Sommige projecten zijn reeds gerealiseerd. Hier staan de schetsen naast foto's van de al voltooide projecten. Bij de Bibliotheek in Helmond wordt pijnlijk duidelijk dat de ruimtelijke opzet uit de schets niet wordt waargemaakt door een laag plafond en hoge kasten.

Wat opvalt is de grote diversiteit van de schetsen, van een praktische schets om een bouwkundige oplossing weer te geven, tot presentatietekeningen en reisschetsen. Het boekje maakt je nieuwsgierig naar de andere delen in de Inspiration and Process in Architecture"-reeks.

"BOLLES+WILSON - Inspiration and Process in Architecture" / 144 pagina's / Uitgever: Moleskine / ISBN: 9788866130024

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook