> > Start bouw theater OMA in Taipei

Start bouw theater OMA in Taipei

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-02-2012 - Vandaag is in aanwezigheid van de president van Taiwan, Ma Ying-Jeou, begonnen met de bouw van het door OMA ontworpen Taipei Performing Arts Centre (TPAC).

Foto's van Rem Koolhaas en president Ma Ying-Jeou die het ontwerp bekijken en enkele impressies van het theater. (beelden: © OMA)

Het TPAC krijgt drie zalen. Een grote zaal met 1.500 plaatsen en twee zalen met 800 plaatsen. De drie zalen hangen aan één centrale kubus. Een gegolfd glazen gevel biedt voor de passanten, net als in de Casa da Musica te Porto, zicht op de activiteiten binnen. De grote zaal en een kleine zaal zijn te combineren tot een Super Theater met een 60 meter lang podium voor nieuwe vormen van theater. De derde zaal heeft een plaats gekregen in een bolvormig volume.

De centrale zwevende kubus maakt het mogelijk dat de straat zowel onder als in het gebouw doorloopt en het publiek naar binnen leidt om de gewoonlijk onzichtbare backstage, repetities, techniek, van het theater van dichtbij te beleven.

Rem Koolhaas over TPAC: “De flexibele inrichting van de theaters faciliteert onvoorstelbare scenario’s en zal experimenten in en met theater verder stimuleren.”

David Gianotten merkt op: “TPAC engageert een breed publiek door niet alleen ruimte te creëren voor uitvoeringen, maar juist ook door de backstage te openen. Men krijgt een nieuw theaterervaring en de kans om een glimp op te vangen van het maken van een uitvoering.”

Associate-in-charge Adam Frampton: ”Het uitgangspunt van het ontwerp is het zodanig combineren van 3 theaters dat het geheel meer is dan de som de delen. Samenwerking met de stad Taipei, internationale en lokale architecten, ingenieurs en adviseurs heeft geresulteerd in een bijzonder project dat de individuele kwaliteiten overstijgt.”

OMA won de opdracht voor het TPAC begin 2009 in een competitie met 135 mededingers uit 24 landen. In 2015 is de geplande oplevering van TPAC. Het budget is ongeveer 6 miljard Taiwan dollar, wat overeenkomt met 154 miljoen euro.

Het zwaartepunt van het werk van OMA bevindt zich momenteel in Azië. In China wordt dit jaar, met enige vertraging, het spraakmakende en grootschalige hoofdkantoor van CCTV in Beijing opgeleverd. Ook worden binnen afzienbare tijd de Shenzhen Stock Exchange in Shenzhen (2012) en het Chu Hai College in Hong Kong (2013) voltooid.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook