> > Boeken over Bossche school architect De Jong

Boeken over Bossche school architect De Jong

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-05-2012 - Uitgeverij Architext van de Haarlemse architectuurpublicisten Hilde de Haan en Ids Haagsma geeft twee boeken over Bossche school architect Jan de Jong (1917-2001) uit. Eind deze maand verschijnt het eerste: "Gebouwen van Jan de Jong, pionier van het plastische getal."

beeld: Architext, Haarlem

Jan de Jong paste de door architect-monnik Dom Hans van der Laan (1904-1991) ontwikkelde theorie toe in de vele woningen, raadhuizen en kerken die hij ontwierp. Waar het oeuvre van de architect-monnik blijft steken bij zo'n tien gerealiseerde werken is dat van De Jong omvangrijk. In het boek komen 240 bouwwerken aan bod.

Hoogtepunten uit het relatief onbekende en weinig gepubliceerde werk van De Jong zijn het eigen woonhuis in Schaijk en het klooster Priorij Emmaus te Maarssen. Door de voortschrijdende ontkerkelijking hebben enkele van zijn kerken een andere functie gekregen. Een aantal is inmiddels afgebroken.

Ook was zijn stedenbouwkundige inpassing altijd bijzonder, en zeker niet alleen bij zijn woonhuizen. Belangrijk deel van zijn oeuvre zijn hierin met name ook zijn raadhuizen: de meeste nog in prima staat, zoals in Drunen, Someren, Zeeland en Budel - dat laatste is enigszins aangetast, maar er wordt nu hard gevochten voor behoud en restauratie.

"Gebouwen van Jan de Jong, pionier van het plastische getal" verschijnt op 29 mei en heeft hetzelfde formaat als het boek "Gebouwen van het plastische getal" uit 2010. Het boek bestaat uit een gids met 24 portretten van gebouwen, een atlas met gerealiseerde werken gerangschikt per plaats en een Lexicon, een beknopte encyclopedie van namen, begrippen en achtergronden. Eind dit jaar volgt het tweede boek, een uitgebreide monografie met grote foto's.

De Haan en Haagsma publiceren regelmatig over de Bossche School. Van hun hand zijn de "Plastisch Lexicon" en "Gebouwen van het plastische getal." Ook geven ze in samenwerking met Vriendenkring van de Van der Laan Stichting het tijdschrift Thematismos uit.

Informatie: Gebouwen van Jan de Jong, pionier van het plastische getal / Auteurs: Hilde de Haan en Ids Haagsma / Uitgeverij Architext, Haarlem / Ingenaaid / 168 pagina’s / kleurendruk / ISBN: 978 90 5105 046 2 / Prijs: € 19,90

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook