> > Recensie: 25ste Architectuurjaarboek

Recensie: 25ste Architectuurjaarboek

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-05-2012 - Eind vorige maand is het vijfentwintigste architectuurjaarboek "Architectuur in Nederland - Jaarboek 2011/12" verschenen. Dit jubileum wordt gevierd met een extra dikke uitgave.

beelden: De Kunsthal, 2 pagina's van het artikel van Kees van der Hoeven, het overzicht met 24 bezochte, maar niet opgenomen projecten en vier gebouwen uit het jaarboek.

Het sterke aan het Jaarboek in die 25 jaar is dat het formaat en de formule van het Jaarboek hetzelfde zijn gebleven. De kern van het jaarboek wordt gevormd door dertig in het afgelopen jaar opgeleverde gebouwen aangevuld met een drie- tot viertal artikelen over actuele zaken in het architectenvak.

Deze formule is dit jaar ingevuld met wederom 30 interessante projecten, van het kantoorgebouw voor BP Raffinaderij in Europoort van GROUP A tot het Energieneutraal monument in Driebergen van ZECC. JaapJan Berg schrijft in zijn artikel "Groene waas" over de langzame maar zekere opkomst van duurzaam bouwen. Met de titel verwijst hij naar de vele labels, certificaten en keurmerken op het gebied van milieubewust bouwen. In "Wil de nieuwe architect opstaan" gaan Anne Luijten en Samir Bantal wederom in op de rol van de architect in deze crisistijd. Kees van der Hoeven onderzocht de 744 gepubliceerde projecten in 25 jaar architectuurjaarboek. Hij maakte overzichten van de meest gepubliceerde architecten, van de verdeling over gebouwtypen en van geografische spreiding van projecten en architecten, de laatsten in een overzichtelijk infographic met de kaart van Nederland. Uit het overzicht blijkt Erick van Egeraat de meest in het Jaarboek gepubliceerde architect, op de voet gevolgd door Claus en Kaan.

Ter gelegenheid van het jubileum is de uitgave dit jaar aangevuld met een overzicht van 25 jaar Architectuur in Nederland. In "Welkom in het tijdperk van de vos" gaat Bernard Colenbrander in op de rol van de architect in de afgelopen periode. Een team van zes (oud)redacteuren, Ruud Brouwers, Bernard Colenbrander, Kees van der Hoeven, Allard Jolles, Ton Verstegen en Piet Vollaard, blikt terug met tien toonaangevende gebouwen uit de afgelopen 25 jaar. Bij deze selectie konden ze het alleen over OMA's Kunsthal unaniem eens worden. Opvallend is dat architecten wiens werk veelvuldig in het Jaarboek is verschenen (Herman Hertzberger, Mecanoo, Erick van Egeraat en Jo Coenen) hier niet zijn vertegenwoordigd. De redactie heeft wel enkele projecten gekozen die achteraf gezien belangrijk waren, maar destijds niet in het Jaarboek zijn gepubliceerd, zoals de Mariaplaats in Utrecht van bOb van Reeth.

Dit is het vierde en laatste Jaarboek onder redactie van Samir Bantal, JaapJan Berg, Kees van der Hoeven en Anne Luijten. De nieuwe redactie voor de komende edities is nog niet bekend.

Het Jaarboek biedt ook dit jaar een prettige mix van bekende (Stadshuis Nieuwegein, Rabotoren) en enkele nog niet (zo vaak) gepubliceerde gebouwen als de sporthal van NL Architects. In de artikelen ontbreken echter nieuwe onderwerpen en inzichten. De rol van de architect, hergebruik of duurzaamheid zijn inmiddels al uitentreuren besproken. Het zal volgend jaar voor de nieuwe redactie een uitdaging zijn om hier opnieuw inhoud aan te geven.

De gebouwen die dit jaar in het Jaarboek zijn gepubliceerd: Stadshuis Nieuwegein van 3XN/ABT, Mini Mall te Rotterdam van AFARAI & PEÑA, Raakpoort Stadskantoor te Haarlem van Bolles + Wilson en Döll, NIOO-KNAW te Wageningen van Claus en Kaan, Renovatie hoofdkantoor DHV te Amersfoort van DHV, Renovatie Scheepvaartmuseum te Amsterdam van Dok, Kantoor IMd Raadgevende Ingenieurs te Rotterdam van Ector Hoogstad, Uitbreiding Drents Museum te Assen van Erick van Egeraat, Woonhuis IJburg van Fact, Solid 11 te Amsterdam van Tony Fretton, Villa 4.0 te Naarden van Dick van Gameren, Kantoor BP Raffinaderij Europoort van GROUP A, Woonhuis Rieteiland van Hans van Heeswijk, IJburg Blok 65b te Amsterdam en Woningbouw Achter de Reitdijk in Groningen van Moriko Kira, Bestuurscentrum Rabobank te Utrecht van Kraaijvanger, Turnzaal Nieuw Welgelegen te Utrecht van NL Architects, Fietspakhuis van Nunc, Woonomgeving Bos Water Weide te Monster van OIII, Populieren tuinhuisje van Onix, Patiowoning V12K0102 te Leiden van pasel.künzel, Hoofdkantoor Europol te Den Haag van Quist Wintermans, De Kroon te Den Haag van Rapp+Rapp, Waterwoningen in Amsterdam van Marlies Rohmer, Provinciehuis Friesland te Leeuwarden en Stadhuis Zaanstad van Soeters van Eldonk, Woningen Achterhaven te Rotterdam van Sputnik, Entreegebouw Paleis Het Loo van Koen van Velsen, General Aviation Terminal Schiphol van VMX en Energieneutraal monument te Driebergen van Zecc.

Informatie: Architectuur in Nederland - Jaarboek 2011/12 / Redactie: Samir Bantal, JaapJan Berg, Kees van der Hoeven, Anne Luijten / Vormgeving: Joseph Plateau / Paperback / Geïllustreerd (kleur) / 272 pagina's / Formaat: 24 x 32 cm / Nederlands en Engelstalig / ISBN: 978-90-5662-849-9 / Prijs: € 39,50

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook