> > LA High School door Coop Himmelb(l)au

LA High School door Coop Himmelb(l)au

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-12-2008 - De Central Los Angeles Area High School #9 voor beeldende en uitvoerende kunsten door Coop Himmelb(l)au is voltooid. Het complex dat aan Freeway 101 ligt is door drie sculpturale gebouwen een nieuw herkenningspunt in het centrum van Los Angeles. De school zal september 2009 in gebruik worden genomen, het begin van een nieuw schooljaar.

The Central Los Angeles Area High School #9 for the Visual and Performing Arts van het Los Angeles Unified School District (LAUSD) is onderdeel van fase 2 van LAUSD in staatsverband gefinancierde plan om 155 nieuwe scholen te bouwen in het district tot 2012. Op een 3,6 hectare grote locatie aan Grand Avenue in downtown Los Angeles zal een uitgebreide High School in gebruik worden genomen. He zal in aanvulling cursussen bieden in beeldende en uitvoerdende kunsten, muziek en dans. De High School wordt onderdeel van de culturele voorzieningen aan de Grand Avenue bestaande uit de Disney Concert Hall, Music Center, Colburn School of Music, Museum of Contemporary Art en de Cathedral of our Lady of the Angels.

Om zijn rol als publieke voorziening te vervullen is de school uitgerust met een professioneel theater voor tegen de 1.000 bezoekers, een voorziening die tot nu toe mistte in het spectrum van faciliteiten in het centrum van Los Angeles. Het theater zal worden gebruikt voor onderwijs doeleinden, zal open zijn voor het publiek en voor het gebruik door andere instituten. De school zal zo'n 1.800 studenten onderbrengen in vier academies, een voor elk discipline in de kunst. De campus is voorzien van zeven gebouwen: het theater, vier onderwijsgebouwen, de bibliotheek en de kantine.

Het theater complex is op de hoek van de Grand Avenue met de 101 Freeway gesitueerd. Het theater valt op door een hellingbaan op het dak in de vorm van een negen, die verwijst naar de schoolnaam. De bibliotheek ligt diagonaal in het midden van het schoolplein. De bibliotheek is door Coop Himmelb(l)au vormgegeven als een gehelde beknotte kegel. Binnen de kegel biedt een grote open ruimte, die van boven wordt aangelicht door een cirkelvormig daglicht, een open en dynamische, maar introverte en geconcentreerde ruimte voor overpeinzing en focus op leren. De vier onderwijsgebouwen zijn rond de binnenplaats of schoolplein geplaatst. Deze functionele gebouwen huisvesten elk een academie en gedeelde onderwijs- en administratieve ruimten. De academiegebouwen hebben een centrale gang, open publieke trappenhuizen met uitzichtpunten naar buiten en expressieve entrees. In elk academiegebouw zijn algemene klaslokalen, kunststudio's, werkruimten en administratieruimten te vinden.

Naast de hoofdentree is er een tweede representatieve toegang tot het schoolcomplex. Aan de kruising van Grand Avenue met Cesar Chavez Street bevindt zich de hoofdentree tot het schoolcomplex. Een 24 meter brede trap leidt direct naar de binnenplaats met zijn kegelvormige bibliotheek.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook