> > Compacte nieuwbouw Rijn IJssel te Arnhem in gebruik genomen

Compacte nieuwbouw Rijn IJssel te Arnhem in gebruik genomen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-12-2008 - Gisteren is de nieuwbouw voor de onderwijsinstelling Rijn IJssel te Presikhaaf Arnhem in gebruik genomen. Het gebouw is een ontwerp van architect Erik Schotte van het Architectenbureau LIAG.

Schets door LIAG.

Het gebouw heeft een compact volume met vier verdiepingen. De bovenste drie lagen kragen uit ten opzichte van de onderbouw. Beeldbepalend voor de nieuwbouw zijn de horizontale uitkragende borstweringen met daartussen glasstroken. De borstwering volgt de incidenteel hellende vloer.

Op de trappen zijn werkeilanden gecreëerd waar het mogelijk is om achter de computer te werken. Via de trappen zijn alle leerlandschappen te bereiken, die in open verbinding staan met elkaar wat het transparante karakter van het gebouw benadrukt.

Doel van deze nieuwbouw was niet alleen verbetering van het onderwijsaanbod, maar ook een betere herkenbaarheid voor alle gebruikers. Een gebouw dat dienst kan doen als visitekaartje van de school en past bij de strategie, waarin de samenwerking met de praktijk een belangrijk onderdeel is.

Het gebouw heeft een compacte vorm, hierdoor wordt het geveloppervlak geminimaliseerd. Door de kolommenstructuur is het flexibel in gebruik, zodat het een lange levens- en gebruiksduur heeft. Daarnaast zijn besteksmatig voorzieningen opgenomen op het gebied van duurzaam bouwen volgens de DuBo checklist. In het bijzonder willen wij vermelden de WKO installatie (warmte koude opslag) die geïnstalleerd is. Enkele andere voorbeelden uit deze checklist zijn: het toepassen van hoogfrequente armaturen en aanwezigheiddetectie voor de verlichting in de lokalen en het binnenklimaat wordt geregeld door sturing afhankelijk van het gebruik.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook