> > Getransformeerd Kennemer College Beverwijk

Getransformeerd Kennemer College Beverwijk

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

03-10-2007 - Het havo/vwo schoolgebouw Büllerlaan van het Kennemer College te Beverwijk is door LIAG intern getransformeerd. Daarbij is een bestaande binnenplaats van 30 x 30 meter overkapt en bestemd tot aula en mediatheek. De school is compact, efficiënt georganiseerd gebouw. Vandaag is de nieuwbouw officieel geopend.

Plattegrond van de eerste verdieping

Met de renovatie moesten een aantal problemen van de oude school opgelost worden zoals de lange looplijnen naar de verschillende afdelingen met een grote stroom leerlingen die zich na iedere les door de nauwe gangen moest persen. Er waren te weinig lokalen en de bestaande lokalen waren te klein. De school had geen duidelijk centrum en de entree was te klein.

Al vrij snel was er het idee de bestaande binnenplaats volledig te overkappen om daardoor een nieuwe begane grond situatie te creëren die korte loopafstanden zou geven tussen de verschillende vleugels. Door het overdekken van de "binnencour" ontstond een groot atrium. In het atrium, op de begane grond, evindt zich de aula, de mediatheek op de eerste verdieping. Door de bestaande aula middels grote beweegbare deuren te verbinden met het atrium werd ook de gewenste uitbreiding van de aula gerealiseerd. De beide ruimtes kunnen naar believen worden gescheiden of gezamenlijk worden gebruikt. Zo heeft het school een nieuw hart in het centrum van het gebouw gekregen.

Om het aantal dragende kolommen in het atrium te beperken, is er gekozen voor een draagstructuur van stalen bomen zodanig dat de constructieve logica gecombineerd werd met het gewenste architectonische beeld. Vier asymmetrische stalen bomen dragen de vloer van de mediatheek. Op de uiteinden van de takken hiervan staan opnieuw asymmetrische bomen, die het dak dragen. Tijdens het ontwerp is intensief overleg geweest over de vorm en maatvoering van de bomen om de constructieve logica te combineren met het gewenste architectonische beeld.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook