> > RAU en Stramien ontwerpen Hogeschool Antwerpen

RAU en Stramien ontwerpen Hogeschool Antwerpen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-09-2012 - Vandaag presenteren RAU en het Antwerpse bureau Stramien het ontwerp voor Campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) te Antwerpen. Vanaf 2016 biedt de campus plaats aan zo'n 5.500 studenten en 500 docenten.

KdG brengt op deze campus de Lerarenopleidingen, de opleidingen Orthopedagogie, Sociaal Werk, Vroed-en Verpleegkunde, de nieuwe opleiding Pedagogie van het Jonge Kind, de Hogeschooldiensten en de dienst Studentenvoorzieningen samen.

De KdG kocht in 2010 de site van voormalige koekjesfabriek ‘Biscuiterie Parein’ aan om de nieuwe centrale campus te bouwen. Met de nieuwe campus wil de hogeschool verouderde huisvesting vervangen, de stijgende studentenaantallen opvangen en invullingen geven aan het strategisch huisvestingplan van de hogeschool. In dit plan wordt gaat de hogeschool van 14 locaties naar een drietal campussen dicht bij elkaar.

“De bestaande gebouwen op de voormalige fabriekssite worden gedeeltelijk gerenoveerd en vervangen door nieuwbouw, samen zo’n 41 000 m²”, aldus Paul Deckers, directeur Infrastructuur. “Het bouwprogramma voorziet faciliteiten om kwaliteitsvol onderwijs te ondersteunen en te stimuleren: een centrale onthaalruimte, een brede waaier aan multi-inzetbare onderwijs- en praktijklokalen, een hedendaagse mediatheek en studielandschap, meerdere aula’s, ICT-ondersteunde flexibele werkruimten voor docenten en medewerkers, een bewegingsruimte, een cafetaria, een boekhandel, parkeerplaatsen en comfortabele fietsenstallingen. We investeren 57 miljoen euro in het project.”

“Het wordt een transparant en overzichtelijk gebouw, waar ontmoeting centraal staat”, verduidelijken de architecten Thomas Rau (RAU) en Bart Verheyen (Stramien). “Ontmoeting tussen oude en nieuwe architectuur, de school en de buurt, binnen en buiten, student en docent. In de nieuwe campus bepalen deze ontmoetingen en de uitzichten de beleving: van fietsenstalling tot onthaal, van studielandschap tot cafetaria, van contactruimte tot mediatheek, van bewegings- tot ontmoetingsruimte op het dak. Een centraal binnenplein geeft het geheel licht en lucht en vormt het hart van de campus.

De nieuwe campus Zuid bevindt zich tegenover het Justitiepaleis van architect Richard Rogers, aan de rand van het Antwerpse Zuid. De architecten lichten toe: “De nieuwe hogeschoolcampus is geen onderwijseiland maar een eigentijds en boeiend onderdeel van de wijk en de stad, met een eigen dynamiek , ingebed in de historische context van de buurt. Duurzaam in opvatting en uitwerking, gericht op flexibiliteit en doordacht ruimtegebruik. De talrijke aanwezigheid van studenten zal de ruimere omgeving ongetwijfeld een boost geven.”

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook