> > Recensie: NL architectuur in 250 topstukken

Recensie: NL architectuur in 250 topstukken

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-10-2012 - Met een opengewerkte perspectieftekening lieten Van den Broek en Bakema de gebruiksmogelijkheden van splitlevel-woningen voor de wijk Lekkumerend in Leeuwarden zien. Dit werk is een van de objecten die opgenomen is in de nieuwe uitgave "Nederlandse architectuur in 250 topstukken."

beelden uit het besproken boek

Het boek met als volledige titel "Nederlandse architectuur in 250 topstukken - bewaard door het Nederlands Architectuurinstituut" heeft samen met de vorig jaar geopende Schatkamer in het Architectuurinstituut tot doel de grootste architectuurcollectie ter wereld beter zichtbaar te maken.

Het boek toont de zeer diverse collectie van het NAi, tekeningen, schetsen, foto's en afbeeldingen van maquettes van 1840 tot heden, van architecten(bureaus) als Cuypers, Gerrit Rietveld, Carel Weeber, Piet Blom en OMA. De werken zijn geordend rond de thema's Experimenteer, Maakbaar, Sober, Nieuwsgierig, Samen en Toegankelijk.

Het werk van Van den Broek en Bakema is opvallend vaak opgenomen in het boek, met bijvoorbeeld een plattegrond van 4 bij 5 meter van een saneringsplan voor Tel Aviv, een vogelvlucht van uitbreidingsplan Pampus, interieurperspectieven voor woningbouwplan 't Hool in Eindhoven en een "ruimtekist" voor het computercentrum voor de AMRO-bank, waarin verschillende ruimtelijke mogelijkheden kunnen worden uitgeprobeerd.

In zijn inleiding gaat directeur Ole Bouman in op de stand van het architectenvak, het verdwijnen of samengaan van architectuurinstellingen en tenslotte de NAi Collectie. Hij noemt even de wijziging in het archiefbeleid; namelijk de verschuiving van ordening rond autonoom meesterschap, naar relevantie voor de samenleving. Ook vraagt hij zich af wat de invloed van bijvoorbeeld, globalisering, migratie en digitalisering op het archief is. Dit laatste punt roept de vraag op waarom het boek wel vele handgetekende artist impressions uit het tijdperk Weeber, Van den Broek en Bakema laat zien, maar geen impressies uit de periode erna, toen computer graphics werden geïntroduceerd.

"Nederlandse architectuur in 250 topstukken" laat aan het publiek zien wat de waarde van het archief van het Nederlands Architectuurinstituut is. Dit is belangrijk, zeker nu het per 1 januari 2013 moet samengaan met Premsela - Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform tot een nieuwe instelling.

Informatie: Nederlandse architectuur in 250 topstukken - Bewaard door het Nederlands Architectuurinstituut / Auteurs: Ole Bouman, Behrang Mousavi, Hetty Berens, Suzanne Mulder en Ellen Smit / Ontwerp: Designpolitie / Hardcover / 304 pagina's / Afmetingen: 24 x 30 cm / Geïllustreerd (450 kleur & z/w) / ISBN (Nederlands): 978-94-6208-008-9 / ISBN (Engels): 978-94-6208-009-6 / Prijs: € 49,95

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook