> > Villa van Powerhouse Company wint AM NAi Prijs 2008

Villa van Powerhouse Company wint AM NAi Prijs 2008

08-11-2008 - Villa 1 ontworpen door Powerhouse Company is bekroond met de AM NAi Prijs 2008. De villa staat in de omgeving van Ede op de Veluwe. De plattegrond is Y-vormig.

De zorgvuldig gedetailleerde woning heeft witte dak- en vloerranden met daartussen verdiepingshoge glazen panelen. De prijs, een geldbedrag van 10.000 euro, is vanavond in het NAi uitgereikt door Mariet Schoenmakers, directeur AM Concepts.

De juryleden Mariet Schoenmakers (directeur AM Concepts), Tracy Metz (schrijver en journalist bij NRC), Jeroen van Schooten (voorzitter van de BNA en architect bij Meyer en van Schooten), Jacob van Rijs (MVRDV) en Ole Bouman (directeur NAi) waren het snel over de winnaar eens: "Schoonheid is in de architectuur meestal een betrekkelijk begrip. Maar af en toe komt het voor dat die schoonheid zo overweldigend is, dat je er wel voor door de knieƫn moet gaan. Bij Villa 1 van Powerhouse Company is dat het geval." De jury is van mening dat de villa al bij oplevering als een klassieker kan worden beschouwd. De jury is erg onder de indruk van de architectonische kwaliteit die ontwerper Nanne de Ru bij zijn eerste gerealiseerde bouwwerk tot stand heeft gebracht. Hij is erin geslaagd het zichtbare plezier dat hij bij het ontwerpen moet hebben gehad in de architectuur tot uitdrukking te laten komen.

Het publiek was een andere mening toegedaan dan de jury en koos uit de concurrenten van Villa 1, Witbrant West in Tilburg van Architectenburo JMW, Paviljoen Strand aan de Maas in Rotterdam van Monadnock en Villa Overgooi in Almere van Next Architects, voor het ontwerp van Architectenburo JMW (42,7 %). Monadnock werd tweede met 34,2% van de stemmen.

Villa 1 concurreerde met Witbrant West in Tilburg van JMW, Paviljoen Strand aan de Maas in Rotterdam van Monadnock en Villa Overgooi in Almere van Next Architects. Alle gebouwen worden belicht in de kleine tentoonstelling "Feiten & Vormen" die te zien is in de foyer van het NAi, en in het boek "Facts & Forms" dat naar aanleiding van de AM NAi Prijs 2008 is uitgegeven. Deze tweejaarlijkse prijs voor het beste gebouw dat in de voorgaande twee jaar is gebouwd door een architect jonger dan 40 jaar, is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en AM.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook