> > Genomineerden AM NAi Prijs 2008 gepresenteerd

Genomineerden AM NAi Prijs 2008 gepresenteerd

06-08-2008 - De jury van de AM NAi Prijs 2008 heeft uit 76 inzendingen de volgende gebouwen genomineerd voor het beste gebouw van een jonge architect: Witbrant West in Tilburg van JMW, Paviljoen Strand aan de Maas in Rotterdam van Monadnock, Villa Overgooi in Almere van Next Architects, en Villa 1 op de Veluwe van Powerhouse Company.

In november wordt de winnaar bekend gemaakt. Dit bureau wint een geldbedrag van 10.000 euro. Op de avond van de prijsuitreiking publiceert NAi uitgevers het boek "Facts & Forms" waarin de genomineerde gebouwen uitgebreid belicht worden en de winnaar een prominente plaats krijgt.

De juryleden waren onder de indruk van het niveau van alle inzendingen voor de AM NAi Prijs 2008. "Als de aangemelde gebouwen als maatstaf kunnen worden beschouwd, dan is er volgens de jury weinig reden om pessimistisch te zijn over de toekomst van de Nederlandse architectuur. De jonge architectengeneratie bewijst te beschikken over vakbekwaamheid en over het vermogen om complexe opgaven tot een goed einde te brengen. Daarbij getuigen veel bouwwerken van een zichtbaar plezier in het ontwerpen," zegt jurylid Mariet Schoenmakers (directeur gebiedsontwikkeling van AM). Naast Mariet Schoenmakers bestaat de jury van deze editie van de AM NAi Prijs uit Tracy Metz (schrijver en journalist bij NRC), Jeroen van Schooten (voorzitter van de BNA en architect bij bureau Meyer en van Schooten), Jacob van Rijs (architect bij bureau MVRDV) en juryvoorzitter Ole Bouman (directeur NAi). De jury bezocht een selectie van bouwwerken die in aanmerking kwamen voor nominatie en nomineerde uiteindelijk vier gebouwen.

Sinds het ontstaan van de AM NAi Prijs (voorheen NAi prijs) 10 jaar geleden nemen AM en het NAi een verschuiving waar in de houding van de jongste generatie architecten. "Waar eerdere generaties vooral opvielen door het conceptuele gehalte van hun werk, lijkt de nadruk nu weer meer komen te liggen op het comfort van een gebouw ten behoeve van het welbevinden van de gebruiker," concludeert Ole Bouman.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook