> > Uitbreiding RAI door Benthem Crouwel

Uitbreiding RAI door Benthem Crouwel

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

06-06-2013 - In oktober 2013 start Amsterdam RAI met de bouw van een nieuw multifunctioneel congres/kantoorgebouw met restaurant. Dat maakte de RAI bekend op de slotdag van de vastgoedbeurs PROVADA

impressies: Benthem Crouwel Architekten

Het ontwerp van Benthem Crouwel Architekten wordt gerealiseerd aan de stadszijde van het RAI-complex. Met deze nieuwe faciliteit blijft de RAI investeren in duurzame vernieuwing om haar positie als internationaal toonaangevend beurs- en congrescentrum te versterken. Amsterdam RAI streeft, als eerste congrescentrum in Nederland, naar het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL Excellent.

In de nieuwbouw van de RAI worden beurs-, congres- en kantoorfunctie verenigd. De uitbreiding van 9.000 m² is een volwaardig congrescentrum met ontvangstlounge, congreszalen en break out rooms. Op de bovenste verdiepingen worden flexibele kantoorruimten gerealiseerd. Tegelijkertijd biedt het gebouw een volwaardige entree voor de achterliggende beurshallen 4 en 5. De toevoeging van een kwaliteitsrestaurant maakt het concept compleet.

Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architekten heeft een ontwerp gemaakt dat naadloos aansluit bij het huidige complex van architect Alexander Bodon (1906 - 1993) en tegelijkertijd een nieuwe, moderne, uitstraling biedt. Het nieuwe gebouw ligt in het verlengde van het onlangs als rijksmonument genomineerde Europahal. Meest in het oog springende element is, naast het atrium, de ‘groene long’ voor urban farming. Zo levert het gebouw straks de eigen groenten en kruiden voor het restaurant dat op de begane grond wordt gerealiseerd.

Benthem Crouwel ontwierp eerder diverse plannen voor de RAI, waaronder een nieuwe entree aan de noordzijde van het beurscomplex en het Elicium (2004-2009).

BAM Utiliteitsbouw is de bouwkundig aannemer van het nieuwe gebouw. Kropman Installatietechniek wordt op basis van engineer & construct-contract verantwoordelijk voor alle installatietechnische disciplines. Res & Smit begeleidt als projectbureau het bouwproces dat volgens LEAN-methode wordt uitgevoerd. Andere partijen in dit project zijn onder meer de ingenieursbureaus Nelissen, Van Rossum en LBP SIGHT.

Amsterdam RAI heeft in het afgelopen decennium ruim € 140 miljoen geïnvesteerd in hoogwaardige eigentijdse faciliteiten voor internationale, meerdaagse evenementen. Het nieuwe gebouw aan het Scheldeplein is het eerste project dat voortvloeit uit de Ruimtelijke Toekomstvisie RAI. Deze visie is gezamenlijk opgesteld door Amsterdam RAI en Gemeente Amsterdam (Dienst Zuidas).

Het nieuwe gebouw wordt op 1 mei 2015 in gebruik genomen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook