> > Recensie: Waar oud en nieuw raken

Recensie: Waar oud en nieuw raken

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-06-2013 - De afgelopen maand zijn twee musea van Bierman Henket architecten voltooid. De publicatie van het Hubert-Jan Henket's boek "Waar oud en nieuw raken - Een pleidooi voor houdbare moderniteit in architectuur" valt samen met deze openingen.

beelden uit het besproken boek

Het omvangrijke boek, het telt over de 450 pagina's, is het eerste boek van Henket over zijn werk. Hij vertelt in het boek over de gebouwen die hij sinds de oprichting in 1976 van zijn architectenbureau heeft ontworpen en aanverwante zaken. Zo krijgt de lezer bijvoorbeeld gelijk geschiedenisles aangaande de historie van bouwwerken waaraan hij later ingrepen doet.

Een van Henkets eerste ontwerpen is de fabriek voor Barthlijsten in Boxtel, een schoolvoorbeeld van Industrieel Flexibel en Demontabel bouwen. Door deze structuur bleek een latere uitbreiding eenvoudig te realiseren. Zijn doorbraak volgt in 1991 met het paviljoen voor het museum Boijmans van Beuningen. Dit is het begin van vele ontwerpen voor musea; projecten waar oud en nieuw bij elkaar komen, een thema dat als een rode draad door zijn oeuvre én het boek loopt.

Henket is ook erg betrokken bij het behoud van vroeg functionele monumenten. Samen met Wessel de Jonge richt hij DOCOMOMO op, dat zich inzet voor documentatie en conservatie van gebouwen en locaties van de moderne beweging. En restaureert hij diverse jonge monumenten, zoals, ook met De Jonge, Sanatorium Zonnestraal. Hij vertelt uitgebreid over de technieken en overwegingen die bij het behoud van deze jonge en kwetsbare monumenten een rol spelen. Zo voldoen de gangbare ideeën van monumentenzorg en welstand die in het algemeen latere toevoegingen willen behouden hier niet. Deze tasten juist het oorspronkelijke idee aan en zijn vaak van mindere kwaliteit.

Ter illustratie het interessante verhaal over het Fries Museum. Architect Abe Bonnema had Hebert-Jan Henket twee keer gevraagd om als hij met pensioen ging zijn architectenbureau over te nemen: "Ik bied het je aan, ik wil er niets voor hebben." Henket doet dit niet, omdat hij in zich zelf geen goede manager ziet om zo'n groot bureau te leiden. Jaren later, na het overlijden van Bonnema, blijkt hij een legaat te hebben nagelaten. Het bedrag van 40 miljoen gulden is bestemd voor een nieuw Fries Museum op of aan het Zaailand in Leeuwarden, ontworpen door Henket. De realisatie van het museum bleek niet eenvoudig. Henket over het proces: "Voor het geld dat aan vergaderen, manipuleren en praten is besteed, zou je een redelijk museum kunnen realiseren." In september dit jaar, twaalf jaar na het overlijden van Abe Bonnema, gaat het museum open.

Waar oud en nieuw raken - Een pleidooi voor houdbare moderniteit in architectuur is een leerzaam boek. De enigszins saaie tekst over prestatiebeheersing van gebouwen wordt ruimschoots goedgemaakt door de vele interessante verhalen over de bijzondere projecten die Henket heeft ontworpen.

Waar oud en nieuw raken - Een pleidooi voor houdbare moderniteit in architectuur / Auteur(s): Hubert-Jan Henket / Vormgeving: Piet Gerard / Taal: Nederlands / 464 pagina's/ Afmetingen: 170 x 240 mm / Gebonden / Uitgever: Lectuaris / ISBN: 978-94-6226-000-9 / Prijs: € 39,50

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook