> > Preview Nederlandse bijdrage biënnale in Shenzhen

Preview Nederlandse bijdrage biënnale in Shenzhen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

04-11-2013 - Nieuwe mediatechnologieën leveren een onverwachte bijdrage aan de herbestemming van industrieel erfgoed. Dit laat Het Nieuwe Instituut in samenwerking met The Mobile City dit najaar zien met het interdisciplinaire ontwerpproject Made By Us.

Komende donderdag worden de tussentijdse resultaten gepresenteerd tijdens een publieke avond bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Tijdens de Bi-City Biennale of UrbanismArchitecture in Shenzhen van 6 december tot 28 februari 2014 volgt een eindpresentatie.

Nieuwe mediatechnologieën worden steeds vaker toegepast bij het hergebruik van industrieel erfgoed in steden. Welke innovatieve mogelijkheden dit biedt blijkt uit de resultaten van de Made By Us workshops georganiseerd door Het Nieuwe Instituut en The Mobile City in de Beijing Design Week afgelopen september. Drie talentvolle Nederlandse mediamakers; Sander Veenhof, specialist op het gebied van augmented reality, Niki Smit van gamestudio Monobanda en Mark van der Net van Open Source City onderzochten met Chinese participanten van de workshop welke oplossingen er zijn voor de specifieke case van een leegstaande staalfabriek in Beijing.

De gepresenteerde ontwerpvoorstellen varieerden van een platform voor het levend houden en het delen van de herinneringen van voormalige werknemers, tot een strategie om mensen te betrekken bij het vergroenen van het fabrieksterrein, tot een serie terugkerende evenementen waarbij bezoekers rond speciale Chinese feestdagen zelf de fabriek kunnen programmeren met behulp van digitale media.

Op donderdagavond 7 november presenteert The Mobile City de eerste bevindingen van de tweedaagse workshops en het vervolg tijdens een publieke avond in Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25 te Rotterdam. Ole Bouman, een van de curatoren van de biënnale, geeft een toelichting op het programma en bespreekt de herontwikkeling van de oude glasfabriek in Shenzhen als locatie van de biënnale. Linda Vlassenrood (International New Town Institute) vertelt over de ontwikkeling van Shenzhen van vissersdorp tot miljoenenstad.

De resultaten van Made By Us worden gepresenteerd in een eindexpositie en een publicatie tijdens de biënnale in Shenzhen tussen 6 december tot 28 februari 2014.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook