> > Shed-woningen te Doetinchem opgeleverd

Shed-woningen te Doetinchem opgeleverd

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-11-2013 - De 24 shedwoningen op de Brewinc-locatie in Doetinchem zijn opgeleverd. Dit door Johan De Wachter Architecten (JDWA) ontworpen project is onderdeel van de herontwikkeling van het voormalige Brewinc College tot Woon- en Cultuurcluster.

beelden: Johan De Wachter Architecten

Het oude Brewinc College is het oudste naoorlogse monument van Doetinchem. De typische jaren vijftig school bestaat uit een deel klaslokalen en een deel praktijklokalen met karakteristieke sheddaken. Door een combinatie van intensief hergebruik en sloop-nieuwbouw kan deze locatie uitgroeien tot een bruisende plek voor cultuur en stedelijk wonen in de Doetinchemse binnenstad. In opdracht van de Gemeente Doetinchem maakte JDWA het masterplan voor de herontwikkeling van de gehele Brewinclocatie. Samen met de toekomstige gebruikers heeft JDWA ook het programma en het schetsontwerp voor het cultuurcluster in de voormalige school opgesteld. Het hergebruik van de voormalige praktijklokalen en de ontwikkeling van “shed-woningen” was een essentieel onderdeel van het stedenbouwkundig plan voor de Brewinc-locatie. Elke shed werd een nieuwe starterswoning.

De praktijklokalen van de voormalige ambachtschool leenden zich perfect voor de realisatie van unieke starterswoningen met een ruime eigen buitenruimte. Ondanks de beperkte oppervlakte van deze woningen (circa 80 m²) zijn licht en lucht in de woning en de karakteristieke sfeer onder de sheddaken unieke woonkwaliteiten. De ruimtelijkheid van de sheds blijft optimaal behouden. De karakteristieke structuur van de sheds met de wite gevelframes, de grote glazen puien en sheddaken blijven de sfeer bepalen. De sheds staan in het nieuwe Brewinc woonhof dat deel uitmaakt van de route van het Simonsplein naar Hamburgerbroek. Het hof completeert het binnenstedelijke netwerk van straatjes en pleintjes.

De bouwstructuur van de shedwoningen is niet alleen beeldbepalend in de stad, maar garandeert ook de bijzondere woonbeleving met een industriële touch. De ontspannen open relatie van de woningen met de buitenruimte benadrukt de stoere en ietwat informele sfeer in het hof. Een parkeergarage voor 72 auto’s wordt voorzien op het maaiveld binnenin het gebouw. De woningen vouwen zich rond de garage zodat de unieke woonsfeer aan het hof behouden blijft.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook