> > Film over omstreden bouwprojecten in Nederland

Film over omstreden bouwprojecten in Nederland

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-03-2014 - Dit voorjaar gaat de documentaire ‘Betoog & beton’ in productie die de strijd achter de façades van iconische architectuurprojecten inzichtelijk maakt.

De documentaire sluit aan bij actuele discussies over omstreden stadsprojecten, zoals het Spuiforum in Den Haag, de megabibliotheek in Utrecht of het nieuwe stadion in Rotterdam. De documentaire belicht niet alleen de maatschappelijke onenigheid over de kosten, de vorm of de locatie, maar wil ook debat prikkelen over de stedelijke ambities waar deze prestigieuze projecten aan moeten bijdragen.

De documentaire wordt geproduceerd door Spiegel Film en is gebaseerd op het boek ‘Stedelijke iconen: het ontstaan van beeldbepalende projecten tussen betoog en beton’, dat geschreven is door Dr. Wouter Jan Verheul van de Faculteit Bouwkunde, TU Delft. De stadsprojecten die Verheul in zijn boek beschreef, spraken dusdanig tot de verbeelding dat documentairemaker Hans Busstra er meteen een mooie documentaire in zag: ‘Doorgaans worden iconische bouwprojecten in de media eenzijdig benaderd. Het gaat bijna altijd over kostenoverschrijding of over esthetiek. Maar Verheuls onderzoek gaat een laag dieper en legt een overtuigend verband tussen dit soort gebouwen en stadsidentiteit. En daar zal de film dan ook over gaan.’

Een aantal projectverhalen uit het boek wordt in de documentaire belicht: de omstreden Blob in Eindhoven ontworpen door de Italiaanse sterachitect Fuksas, het modernistische ontwerp van Rem Koolhaas voor het nieuwe Almeerse stadshart en het mislukte Kasteel van Almere, dat nooit meer dan een moderne kasteelruïne is geworden.

De documentaire is kritisch maar vooral geëngageerd: hoe kijken hoofdrolspeler zoals bestuurders, architecten en projectontwikkelaars nu terug op de totstandkoming van hun icoon? En welke lessen trekken zij daaruit? Aan welke stadsidentiteit moest hun icoon bijdragen? Door middel van openhartige interviews hoopt de documentaire de betogen bloot te leggen die achter het beton schuil gaan.

‘Betoog & Beton’ is een onafhankelijke productie van Spiegel Film en is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De documentaire zal in het najaar van 2014 gereed zijn en worden vertoond op verschillende plaatsen in het land.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook